Jerusalem är en mycket speciell plats: I det Heliga landet är Jerusalem det allra heligaste. I all synnerhet det gamla Jerusalem är en överväldigande upplevelse. Här lever judar, kristna och muslimer sida vid sida och gatorna präglas av människor som bär tydliga religiösa symboler. Chassidiska män promenerar med mobiltelefonen tätt intill örat, muslimska kvinnor i hijab handlar grönsaker på marknaden, små judiska pojkar med kippa och ringlande hårlockar spelar fotboll, ortodoxa präster i fotsida svarta rockar dricker kaffe, judinnor i sheitel kommer gående med barnvagnar och kristna nunnor i dok och praktiska skor ilar genom de trånga gatorna. Böneutrop avlöser klockringningar, de små butikerna säljer bönemattor, krucifix, menohras, huvuddukar, kippor i alla tänkbara mönster och färger, ikoner, rökelse och koraner.

Jerusalem är intimt förknippat med de tre världsreligionerna: Här finns Klagomuren, där det judiska folket sörjt templets förstörelse i generationer, här finns Tempelberget med Klippmoskén och Al Aqsa, här vandrade Jesus Via Dolorosa på väg mot korsfästelsen, här blev Han begravd och återuppstod. Att stå sida vid sida med kvinnor som alla ber på sitt språk, i enlighet med sin religion, vid Klagomuren, formulera en bön på en papperslapp som kilas in mellan stenarna i den tvåtusenåriga muren är mycket rörande. Att vandra i Jesu fotspår längs Via Dolorosa och lägga handen på den plats han korsfästes är svindlande. De platser jag läst om i bibeln blir plötsligt verklighet, och jag befinner mig mitt i kristendomens historia.

För en del blir Jerusalem så överväldigande att de drabbas av Jerusalemsyndromet. Runt femtio personer drabbas varje år av detta märkliga fenomen.

Jerusalemsyndromet är känt sedan medeltiden och innebär att den drabbade tror att han eller hon är en biblisk figur, Jesus, Johannes Döparen eller Maria. En airconditioninstallatör från Texas drabbades av vanföreställningen att han är Kung David och tillbringar nu dagarna med att, iklädd toga och förgylld lagerkrans, spela harpa i Jerusalems gamla stad. En irländsk lärarinna drabbades av förlossningsvärkar vid sitt besök i Jerusalem eftersom hon var övertygad om att hon var havande med Jesus. En företagsledare från Österrike krävde att personalen på hans hotell skulle ställa i ordning den sista måltiden och hävdade att han var Kristus. För ganska exakt ett år sedan, i januari 2018, försvann en ung brittisk man i Negevöknen för att, liksom Jesus, tillbringa fyrtio dagar och fyrtio nätter där.

Man kan le åt berättelserna om människor som drabbas av psykotiska vanföreställningar om att de är Salomo, Jesus eller Moses. Majoriteten av dem har dokumenterade psykiska problem sedan tidigare, men några av dem har varit fullt friska fram till den dag de besökte Jerusalem. Jag tänker att Jerusalemsyndromet är ett uttryck för förundran inför det heliga, det numinösa, och tänker att det, på sitt sätt, är en förmåga som är få förunnad idag: Att ta in det heligas fulla dimension av tremendum et fascinosum.

SWISH 123 396 2354

BANKGIRO 526-9246

https://www.patreon.com/Heberleinsetik

 

2 kommentarer till “Jerusalemsyndromet”

  • I Sverige har vi nu fått en regering som drabbats av nåt annat syndrom. Okänt namn. Det yttrar sig som att man tror sig kunna lösa alla problem Sverige har genom att göra mer av det man gjort förut. Fler invandrare, fler våldtäkter, fler rån och mord. Blir det bra? Tiden får utvisa. Eller så får vi utvisa regeringen.

  • Socialdemokratin kan ses som ett messias syndrom. Samhället bygger på välfärd åt folket där resurserna fördelas från kapital till bidrags system för de mest utsatta. Systemet har skapat välfärd som nu skall fördelas till grupper komna utifrån där behoven behövs. Messias syndromet förväntar sig att välfärdssystemet avlat messiaslärjungar som villigt delar med sig av sina ägodelar till de nya behoven. Lärjungarnas helgelse står för Öppna era hjärtan. Messias syndromet är så utvecklat så det anser sig med vänligt sinne kunna hantera och minska kriminaliteten på sikt. Messiassyndromet anser sig vara svaret på mänsklighetens lösningar och de som ifrågasätter dess övertygelse är judas avfällingar som fötts av välfärden eller fariséer och skriftlärde som går ondskans ärenden däribland SD men dock inte V som likt Johannes döparen är kusin med messias.

Kommentera