Skådespelaren Liam Neeson har råkat i onåd efter att han luftat hämndgiriga fantasier i en intervju. Neeson berättar om sin reaktion efter att en kvinnlig vän blivit våldtagen av en svart man: ”Jag gick omkring med en batong och hoppades att någon skulle närma sig. jag skäms för att säga det här, och jag gjorde det i kanske en vecka – med förhoppningen att en ’svart jävel’ skulle komma ut från en pub och ge sig på mig för någonting, du fattar? Så att jag kunde döda honom”, säger Neeson. Upprinnelsen till denna bekännelse är att Neeson porträtterar en person med ett starkt hämndbehov i filmen ”Cold Pursuit” som skulle haft stor galapremiär i veckan.

Jag skriver ”skulle haft premiär”. Neesons dumdristiga ärlighet har väckt starka känslor, och filmbolaget har nu skjutit på filmpremiären. Enligt uppgift kommer det nu att bli en enkel historia, utan röda mattor, kändisar och paparazzis. Neeson har nämligen gjort sig skyldig till ett tankebrott. Det spelar ingen roll att händelsen han refererar till ägde rum för 40 år sedan, inte heller det faktum att han faktiskt aldrig agerade, blott fantiserade, tillmäts någon vikt. Inte ens hans ånger – nu tvingas Neeson ritualenligt ta avstånd från sina förkastliga tankar – rubbar kritikernas uppfattning att Neeson gjort sig skyldig till något oförlåtligt: Han har tänkt fel och måste nu straffas med uteslutning.

Det är inte utan att Orwells neologism från romanen 1984, thoughtcrime, aktualiseras. Ett tankebrott beskriver en illegal tanke, en tanke som strider mot samhällets godkända tankar. Den som begår ett tankebrott ägnar sig åt crimethink, en brottslig verksamhet som beivras med crimestop, vilket innebär att brottslingen omedelbart måste ta avstånd från och trycka undan sina felaktiga tankar till sitt undermedvetnas allra mörkaste plats.

Tankebrotten begås även i Sverige, med samma nästan rituella dramaturgi: Tankebrott – offentlighetens vrede – krav på uteslutning – ånger. Det färskaste exemplet är Anders Kraft, nyhetsankare på Fyran som i samband med ett Kalla Fakta reportage om rasprofilering tillstod att han tolkade ett gäng invandrarkillar i en dyr Merca på ett annat sätt än ett gång pursvenskar i en liknande bil. I det förstnämnda fallet tänker Kraft ”gangsters”. I det andra fallet tänker han ”bortskämda slynglar som lånat pappas bil”. Det faktum att Kraft bekände sina olämpliga tankar för att visa på förekomsten av fördomar som han sedan tog avstånd från påverkar inte de harmsna reaktionerna, och nu gör Kraft sin Golgatavandring i svensk press.

Jag tror att vi bör försöka vara överens om att tankar inte kan eller ska förbjudas. Tanken måste vara fri. En människa måste vara fri att fantisera om allt från massmord till djursex, hysa fördomar, hata, drömma om hämnd. Det är handlingen som ska fördömas, inte tanken.

SWISH 123 396 2354

BANKGIRO 526-9246

https://www.patreon.com/Heberleinsetik

 

9 kommentarer till “Liam Neesons orwellianska tankebrott”

 • Den heliga treenigheten : tankar – känslor – handlingar gör hur en människa är i vilket handlingarna har den tyngste uppdrag vid personlighetens karakterdrag att välja mellan rätt och fel .

 • Hemskt. Jag har ibland tankar om vad jag ska göra om det kommer ett gäng och vill ta min bil när jag sitter i den med motorn igång. Ni kan gissa ungefär hur det går. Visserligen får bilen nog några bucklor och repor men jag kommer därifrån. Vissa av buset får åka bårbil därifrån. Är jag hemsk? Är jag ensam om att tänka så här? Tror inte det.

  • Du är inte ensamma om dom tankarna. Har samma beredskap utifall några vill ta min bil när jag sitter i den med motorn igång.

   • Min bil är det ingen som vill ha, förutom jag då. Vem vill råna en på en bil som är 31 år gammal?

 • Jag tror det är Oscar Wilde som lär ha sagt att de flesta människor tänker på sin höjd en gång i månaden, och att han själv nått internationell ryktbarhet genom att tänka en gång i veckan.

  För att bli utstött räcker det numera att en enda gång inte ha tänkt.

 • Tankebrott kommer att bestraffas med att man får begränsade andningsrättigheter (eller inga alls). Så har man minskat på CO2-utsläppen litet till, en win-win-situation för samhället.

Kommentera