”Förstår ni hur sjukt det är?”, frågar mannen i polisuniform och blond kalufs och ser rakt in i kameran. Det gör vi sannolikt inte, tänker jag när jag tittar på den lilla filmsnutten som jag fått mig tillsänd av närmare trettio personer med uppmaningen att ”se och dela”. Polisen från Rinkeby berättar om en incident som skakat om honom: En grupp pojkar som försökt snatta kaffebröd drog vapen då butiksinnehavaren dristade sig till att protestera. Pojkar, kaffebröd, vapen. Ja, det är en märklig kombination. Ja, det är sjukt.

Ändå är det inte det jag reagerar på. Jag reagerar på desperationen i polisens ögon och agerande. Jag reagerar på att vuxna, beväpnade män och kvinnor i uniform och med hela den auktoritet som polisen äger inte klarar av att avväpna och hantera barn. Jag reagerar på att polisen uppmanar oss, allmänheten, civilsamhället att ”hjälpa till”.  Jag reagerar på att polisen vädjar om vår ”hjälp” för att rädda de här pojkarna.

Det jag ser är inte en handlingskraftig och trygg lagens väktare. Jag ser en man som har gett upp. En man som bär uniform men som inte vet att använda den auktoritet han fått genom sitt yrke. Jag ser en polis som sviker sitt uppdrag. Jag ser ännu en representant för de rättsvårdande myndigheterna med fel fokus: Han vill rädda de beväpnade pojkarna, förövarna, de som gör fel, snarare än skydda oss andra som är obeväpnade och laglydiga.

En grundläggande princip i det fiktiva samhällskontrakt som vi alla ingått med staten är att staten lovar att skydda oss, våra liv, våra kroppar, våra hem och vår egendom. I tillit till detta har vi avsagt oss rätten att bära vapen och försvara oss. Det överlåter vi till våldsmonopolet. Ett kontrakt är emellertid bara giltigt så länge som båda parter uppfyller sin del av överenskommelsen. Det är som med fotboll: Det är fotboll så länge samtliga spelare på plan följer reglerna. Om en spelare tar fram en egen boll spelar han inte fotboll längre.

Jag försöker förstå varför filmsnutten med den vädjande polisen fått så stor spridning, med uppskattande kommentarer dessutom. Är det för att människor är så svältfödda på att representanter för diverse myndigheter berättar om en verklighet vi känner igen eller tror oss känna igen? Är det ärligheten som uppskattas? Ja, kanske. Kanske är människor så utleda på poliser, politiker och andra som skönmålar verkligheten, trollar med siffror och ord och försäkrar oss om att allt är bra att vi inte ser ”hur sjukt det är”, för att använda polisens eget uttryck, att en polis vädjar om vår hjälp med att få bukt med beväpnade barn.

Läget är onekligen allvarligt. Brottsligheten pekar uppåt. Inget tyder på att de skottlossningar numera är vardagsmat är på väg att minska. Gängkriminaliteten växer. Den grova brottsligheten kryper allt längre ner i åldrarna. Något måste göra. Det krävs kraftfulla åtgärder, i flera led: preventiva och repressiva. Straffmyndighetsåldern bör sänkas och polisen måste ges verkningsfulla befogenheter och ändra strategi från dialog till klander och kraftfulla ingripande. Det är inte vi som ska lösa de problem som en aningslös kriminalpolitik och en misslyckad integrationspolitik skapat. Det är politikerna.

Gör en ny film. Posta den till regeringen.

SWISH 123 396 2354

BANKGIRO 526-9246

https://www.patreon.com/Heberleinsetik

Illustration: Martin Jacobsson

 

 

15 kommentarer till “”Förstår ni hur sjukt det är?””

 • Såg detta tidigare, kommer inte att sprida då vinjetten bara visar upp en skakad polis som inte vet vad han ska ta sig till. Har fått nog av dialogpoliser som agerar socialarbetare istället för att göra sitt jobb.

 • Mycket bra skrivet Ann. Dessutom en självklar analys av vart ”utmaningen” finns, för att lösa denna utveckling.

  Alice Teodorescu har sammanfattat detta så förståndigt och enkelt. I vad som är prio ett, i ett öppet och tryggt samhälle. ”Verkligheten viktigare än orden.”

  ”Hur man väljer att beskriva verkligheten är viktigt. Ord spelar roll. Men idén om att ord kan, eller rentav ska, användas för att manipulera verkligheten, då verkligheten av någon anledning framstår som obehaglig, är destruktiv – och historiskt välbeprövad med förödande resultat.”

  http://www.gp.se/ledare/teodorescu-verkligheten-viktigare-än-orden-1.6326576

 • Håller med om att det visar på hur som jag tänker här att polisen är lamslagen!! Vädjar om hjälp av oss alla medborgare! Visst det är polisens sak att fixa brottsligheten i detta land med en egen auktoritet!!
  Polisen hos oss har fått en otacksam roll i det att när de är något som polisen gör så går det alltid att kritisera!! Och media tycks riktigt gotta sig i att ställa polisen till svars!! Man skjuter på polisen i dubbel bemärkelse och de hängs ut som att de inte klarar sin uppgift!! Men vad får de för stöd och respekt?? Såklart polisen ska tåla kritik men kanske har de fått för mycket stryk av det offentliga samtalet!! Skulle gärna se att de fick en upprättelse i det jobb de utför… med dålig lön för att inte säga usel…dåliga arbetsförhållanden för att inte säga usla och en organisation som inte tyckts ha fungerat under lång tid… en opion i Sverige som inte under år tyckt att polis ska få utökade befogenheter och resurser på samma sätt som vårt försvar över tid var och blivit totalt urholkat osv… sån stor skillnad när jag periodvis bor i Spanien och polisen där syns på gator och torg och är många till antalet och de både har respekt och inger respekt!! Tror inte polisen där får stå vid skampålen utan man ser på polisen som att de klarar av situationen och får mer fri hand att göra det!!
  Så vems är felet att polisen inte går i land med dina uppgifter ja det är flera faktorer o som våra politiker måste stå till svars för!! Under tiden kan vi medborgare
  visa respekt för polisen, och när vi vill kritisera polisen istället skriva inlagor till politikerna som fortfarande bara säger att det SKA utbildas flera osv men någon hygglig lön och arbetsvillkor lämnas därhän… nej svenska politiker borde åka på studieresa till Finland, Franrike,
  Spanien för att nu nämna några som kan ge lite kunskap hur en polis kan och borde organiseras. Poliserna i Pippi Långstrumps filmen Kling o Klang är ett minne blott. Vi var en helt annan kriminalitet idag och därför bör polisens organisation och polisernas yrkeskår få en mer kvalificerad utbildning,betydligt högre lön och framför allt bli lyssnade på och inte hånade!! Vi måste helt enkelt sluta skjuta på polisen !!!!

 • Nu går Ulf Kristersson ut och säger att politiker bara snackar och inte agerar. Ändå vill han inte ens prata med SD. Han liksom övriga pappskallar i sjuklövern har inte vaknat på riktigt ännu. Han varnar för upplopp. Men vill ändå inte agera. Så när tänker han agera?

  • Kristersson är ett ryggradslöst kräk som borde satt ner foten mot Lööf och Björklund, och krävt ett borgerligt alternativ med passivt stöd av SD. Han gjorde inte det, han kommer inte att göra det, och bör således hålla käften, om han ska ha NÅN trovärdighet.

 • Är det inte så här det börjar? Samhället ruttnar innifrån, dess försvarare ger upp och den moraliska kompassen – som pekat fel under så lång tid – snurrar runt i meningslösa direktiv? Ett samhälle som inte värnar sig själv är en sjuk samhällskropp med en smitta;, så långt stämmer polisen och Heberleins analys. Hur mycket ”värre” skall det bli (Värre skrivet med situationstecken, för jag ser två verkligheter, den verkligheten som beskrivs av folks oro och snart censurerade tidningsartiklar om skjutningar, bilbränningar och förortsfolkens hedersmentaliteter, dels den officiösa Jerzy statitstken som visar att allt blivit bättre, otroligt mycket bättre det finns inga no-go zoner och tidigare underrapportering kommer nu med etc) Att förhålla sig till fakta och välja behandling när man vet orsakerna till sjukdomen är det korrekta. Oavsett om man väljer att betrakta orsakerna som hjärnspöken eller reell smitta med bakteriell infektion.
  Det är så här det börjar. Analogin med 1930 talet, där det fanns så många anakronistiska händelseförlopp. Men det var en sjuk tid. Jämförelserna känns obsoleta. Ändå är det så här det börjar, där våra samtida intellektuella kanske av hederlighetesmotiv välformulerat varnar för en stigande obehagskänsla.
  Det var så här det började, och mycket värre skulle det bli. Si jag predikar fasciststaten, med dess renande febereld och nödvändiga lagstiftningar och utrensningar. Si jag predikar sönderfallsstaten döende letargi med individens anarki och demokratins vanmakt. Det kommer värre, mycket värre innan febern når sin topp och vi ser om patienten överlever.. Antibiotikum och antidepressiva finns men doktorn kommer inte förrän patienten inser att den är sjuk.

 • Detta liknar i kontexten en grej som var här i Kristianstad för några år sedan. Då var grejen att det på polisens trafikkontrollplatser, stått fordon över nätterna så det låg människoavföring i kanten. Polisen tyckte att detta var ett arbetsmiljöproblem för dem, så de ville hägna in dessa.
  Men det är polisen och rättsvårdande myndigheter som ska se till att inte utländska fordon gör så här. Ska de då stå hos någon annans mark och övernatta. Skulle någon enskild vilja bli av med ex. romer som slagit läger, måste den enskilde först ta reda på dessas identitet. Sedan bekosta avhysningen och uppstädningen. Men när de statliga myndigheterna drabbas av sin egen oduglighet, vill de använda skattepengar för att skydda sig själva.
  De säger i alla områden med problem, att det är en grupp med yngre och de vet vilka de är. Men ändå kan rättsvårdande myndigheter inte göra något. Fast de kastar sten på poliserna själva, är det sällan någon grips. Det är mycket som är galet i detta landet, men framför allt att vi inte uppfostrar de yngre medborgarna, då kan det bara sluta i tragedi.

 • Visst är det politikerna som måste ge polisen och andra myndigheter verktyg och resurser att lösa problemet. I realiteten gör politikerna inget förrän folket pressar dem till det, så jag ser polisens desperata uttalande som ett sätt att få folket att sätta press på politikerna.

 • Bra skrivet. Skulle dock främst lägga skulden på situationen vid foten av en väldigt, väldigt lyckad invandringspolitik. Vi ville tydligen få hit halva Mellanöstern. Och det fick vi, med känt resultat. Om inte för det, hade vi kunnat ha kvar vår vanliga integrationspolitik och vår vanliga kriminalpolitik.

 • Vi närmar oss den punkt där tom den tröge och godtrogne svensken börjar inse att staten sviker, och skall de ske något, måste man ta saken i egna händer. Hur mycket ni än avskyr den tanken, måste ni erkänna att alternativet, att gå under när man in i det sista tror på systemet, är mycket värre än en våldsam och dödlig utveckling där man åtminstone delvis är herre över sitt och sina närmastes öde.

 • Det är inte den enskilde polisens fel att polismakten inte klarar sina uppgifter. Det är polisledningens påtvingade taktik och strategi som fallerar. Dialog, retirera, undvik anfall, provocera inte. Det är raka motsatsen mot hur t ex spansk polis agerar. Var på skolresa i Spanien med drottsungdomar på 90-talet. Några gjorde grimaser och larvade sig framför ett par poliser på gatan. Polisen grep ungdomarna och släpade hem till hotellet där vi lärare fick förklara för ungdomarna att de nu befann sig i Spanien och inte i Sverige. De skyldiga ungdomarna bröt ihop och grät. En läxa för livet.

 • Jag tror att aktoritetssamhället har ju evaporerat under decennier. Klassiska yrken som läkare, lärare, militärer och polis bygger auktoriteter genom kunskap eller monopol på hur arbetsuppgifterna rimligtvis skall lösas. Över tid verkar samtliga av dessa yrkesgrupper ducka för att göra det som förmodligen är det bästa till gagn för vad som är det rätta utifrån lagstiftning och regler som indirekt dödar auktoritet – ”aktoritet” verkar vara dåligt i vår svenska kultur och alternativen blir därför skrivbordskonstruktioner som när de går fel alltid tarvar mer resurser. Fler av samma…

  Blir det ändå fel ”har vi vidtagit åtgärder genom en internutredning eller gjort en lex maria anmälan. Svensk kultur.

 • När såg ni senast en svensk politiker AKTIVT ge sitt stöd år någon inom de rättsvårdande myndigheterna, till en polis eller en åklagare? Dessa är enskilda individer med familj och barn samt hus och hem. De som tjänstgör i ”yttre tjänst” är unga och vistas dagligen inte bara i ytterst trista utan även farliga miljöer. De utsätts dagligen för förolämpningar och glåpord. De behöver allt vårt stöd och dessutom vår oreserverade beundran!

 • Ja, det är ett sjukt beteende som pojkarna visar när dom ägnar sig åt väpnat rån.
  Och faktiskt är det inte bara ”sjukt” utan även olagligt.
  Så polisen borde låsa in rånarna istället för att spela in snyftfilmer om hur synd det är om dom.

Kommentera