Nu har vallokalerna i Nederländerna stängt och det halvofficiella opinionsinstitutet Ipsos stora vallokalsundersökning har presenterats. Den är baserad på 40 vallokaler och har en felmarginal på +/- 1 mandat för alla partier. Av hävd brukar den ge vänstern lite för stort genomslag mot det slutliga resultatet som presenteras på söndag. Valdeltagandet var lågt – strax över 41 procent.

Det finns här emellertid ett par tendenser att ta fasta på.

Precis som på många andra håll i Europa reser sig även här socialdemokraterna likt en fågel Fenix ur askan – här handlar det om det ärevördiga partiet PvdA (”Partij van de Arbeid”), som alla hållit för uträknade. Sossarna plockar hem 5 mandat och blir störst i valet. Ett av skälen till denna framgång har med holländsk patriotism att göra. I kampen om vem som skall bli Jean-Claude Junckers efterträdare som ordförande i Kommissionen och därigenom EU:s högsta höns står kampen mellan tysken Manfred Weber och den holländske (eller rättare sagt limburgske) socialdemokraten Frans Timmermans. Detta fick sossarna att gå och rösta idag.

D66 – ett i mina ögon alldeles olidligt socialliberalt parti som är som en kombination av svenska liberaler modell Ullenhag och DN:s kultursida – halveras, glädjande nog, och får 2 mandat; under det att premiärminister Mark Ruttes högerliberala VVD (tänk Venstre i Danmark) gör ett oväntat bra val och går fram och landar på 3 mandat.

De kristna partierna håller i princip ställningarna. Det moderata CDA och ultrakalvinistiska CU-SGP får 4, respektive 2 mandat. De kan tacka sina nitiska och plikttrogna väljare som aldrig ligger på soffan en dag som denna. Att valet är på torsdag har med SGP och kalvinisterna att göra. Eftersom söndagen är total vilodag, så skulle de inte kunna gå och rösta alls den 26. Men för att inte ge kalvinisterna något slags privilegium, gäller sedan gammalt att man inte röstar på fredagar eller lördagar heller. Detta har att göra med den judiska sabbaten som ju infaller på fredagen vid solens nedgång, vilket skulle göra det svårt för ortodoxa judar att rösta under dessa dagar. Alltså är valdagen i Nederländerna på en torsdag.

På den samlade vänstersidan har rösterna i princip skyfflats runt med en svag men tydlig negativ tendens. Det feministisk-veganska djurrättspartiet PvD åker ut, det hårda vänsterpartiet SP halveras till 1 mandat, medan GL, vilket står för Groene Links, det vill säga ”Den gröna vänstern” och som politiskt ter sig som en kombo mellan Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Sverige vinner ett mandat och landar på 3. Detta får nog ses som en besvikelse för GL, som hade hoppats på ett betydligt bättre resultat, eftersom debatten i media inför valet i abnormt hög grad har handlat om miljön.

Även på högersidan skyfflas rösterna runt. Geert Wilders invandringskritiska PVV gör ett katastrofval och minskar från 4 till 1 mandat. Wilders, den råbarkade mannen med det elektriska håret, ses allmänt som en förbrukad kraft i holländsk politik. Hans motpol – åtminstone på det personliga planet – den bilade och världsvane Thierry Baudets FvD går från ingenting till 3. Detta måste dock ses som en besvikelse även för den senare. Han hade hoppats på att få leda Nederländernas största parti, men landar nu på plats fem. Det som lite oegentligt brukar beskrivas i pressen som de ”högerpopulistiska” partierna, står helt enkelt och stampar.

Ett parti som också kommer in med 1 mandat är pensionärspartiet 50 PLUS, som är ett enfrågeparti för de äldres intressen. Ingen vet i dagsläget vilken europeisk partifraktion som dessa grå pantrar kommer att ansluta sig till.

Som sagt: vinnare i detta val – om nu exitpollen håller vad den lovar – är sossarna; förlorare är Thierry Baudet, trots att han gick fram mest av alla, eftersom förväntningarna på hans parti var så stora. Den andra förloraren är miljövänstern, som trots att allt talade även för dem, gjorde ett mycket medelmåttigt resultat.

CAVEAT EMPTOR: De här siffrorna kan dock förskjutas något på söndag, när de riktiga resultaten trillar in. Kanske får Baudet och FvD ett mandat till då på något annat partis bekostnad; detta ligger närmast till hands om det sker någon förändring överhuvudtaget.

Erik van der Heeg

SWISH 123 396 2354

BANKGIRO 526-9246

https://www.patreon.com/Heberleinsetik

 

2 kommentarer till “Triumf för socialdemokraterna: EU-valets exitpoll i Nederländerna”

  • Strålande beskrivning..men en besvikelse… Man behöver bara vandra i Rotterdam/Amsterdam/Eindhoven mm gäller nästan alla städer……..då förstår jag ingenting.. men även dessa ny-invånare har ju rösträtt..

  • Märkligt att en vallokalsundersökning får publiceras när valet pågår till på söndag. Nu kan de borgerliga använda detta som argument. Det ör ju bara en valkrets (eller möjligtvis några) som har röstat.

Kommentera