I Sverige tycker vi alltid mest synd om den som beter sig sämst. Den som beter sig illa – som bränner bilar, rånar barn, trakasserar folk på gatan, våldtar – gör ju det på grund av att han (för det är i princip alltid en han) lever i utanförskap, är utsatt för olika förtryckande strukturer, har varit utsatt för olika typer av trauman. Han är, kort sagt, underprivilegierad och den svenska reflexen är att ta ställning för de underprivilegierade, alldeles oavsett vad de gör.

Alla som sett den filmsnutt som valsat runt på nätet ända sedan ASAP Rocky häktades, misstänkt för misshandel, ställer sig frågande till de avväganden och bedömningar som lett fram till att den påtagligt påtände unge mannen från Afghanistan nu befinner sig på semester i Iran medan Rocky sitter inlåst. Filmen visar hur Rocky och hans entourage trakasseras av en påträngande och aggressiv man. När mannen vägrar att lämna Rocky och hans sällskap ifred tappar Rocky tålamodet och ger sig på den påtände. Ja, det är hårdhänt, och nej, jag försvarar inte våld – men: Är det rimligt att göra bedömningen att ena parten är helt utan skuld? Den anmälan som Rockys livvakt gjorde angående misshandel lades nämligen ner. Den påtände befanns oskyldig.

Fallet ASAP Rocky har säkerligen satt myror i huvudet på åklagaren. En svart man blir trakasserad av en vit man. Den första reflexen är att tänka rasism och hatbrott. Å andra sidan är gärningsmannen inte en vanlig svensk snubbe på dåligt humör. Han tillhör en av de grupper som väcker ömmast känslor i Sverige: Han är nämligen ensamkommande. Mustafa, som han heter, kommer som ensamkommande till Sverige 2014, enligt uppgift för att det fanns en ”hotbild” mot honom i Iran dit han och hans familj flyttat från Afghanistan 2006.

Det faktum att Mustafa under sina fem år i Sverige dömts för ringa narkotikabrott vid två tillfällen, för misshandel vid två tillfällen och snatteri vid ett tillfälle tycks inte betraktas som en försvårande omständighet i det hela. Enligt den svenska logiken är detta sannolikt bara utslag av Mustafas utsatthet i Sverige: Han knarkar säkert för att han mår dåligt, och den som knarkar hamnar i problem. Alltså kan man inte klandra Mustafa för hans handlingar. Han är ju ett offer, ett ensamkommande barn som sökt skydd undan förtryck och förföljelse i vårt land – och vi har inte lyckats ta hand om honom tillräckligt bra. Därför är han olycklig, knarkar och slåss.

Rocky är visserligen svart, vilket ju talar till hans fördel i kampen om offerstatusen, men han är också rik och berömd. Hans rikedom och berömdhet är försvårande omständigheter i sammanhanget. Hade han blivit angripen av en svensk nynazist hade hans rikedom och berömdhet inte varit lika avgörande – men i jämförelse med en ensamkommande afghan står Rocky sig slätt i kampen om att betraktas som offer.

Rättegång är planerad till nästa vecka. Det ska bli mycket intressant att följa utgången av den.

Länk till åklageriets förundersökningsprotokoll.

SWISH 123 396 2354

BANKGIRO 526-9246

https://www.patreon.com/Heberleinsetik

 

 

11 kommentarer till “Welcome to Janteland, Mr ASAP Rocky! – mest offer vinner”

 • Visst är det bra med ett oberoende rättsväsende med neutrala högt utbildade jurister och advokater. Tyvärr framstår det som att rättsväsendet har blivit befolkat av aktivister. Inte minst så har Anne Ramberg, generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund, med sina uttalanden bidragit till att rättsväsendet har förlorat i anseende.

 • Resultatet av detta, förutom att internationella artister bojkottar Sverige, vilket vore logiskt, är att ASAP Rocky söker få skadestånd. Det finn stora resurser bakom ASAP Rocky som kan driva ett skadeståndsmål mot Sverige.
  Åklagaren kommer troligen att få bannor i det dolda och långsamt hamna allt längre i från ett avancemang i sin karriär.
  Eu har riktat kritik mot Sveriges långa häktningstider vilket är lägligt att påminna om samt det faktum att den häktade får dela häkte med en annan häktad person. Ingen av de häktade är dömda för nått brott och ingen borde tvingas dela häkte med en misstänkt brottsling,
  Amerikas president är besviken och Sverige kan komma att känna av detta. Skulle det påverka frågan om biltullar negativt så skulle det bli mycket kännbart för Sverige. Historien rullar vidare….

 • Har vi ett opartiskt rättsväsende?
  Hur ska den långa häktningen av Asap Rocky tolkas i ljuset av att afghanen går fri?

  Det här fallet osar rasism. Asap Rocky är färgad.
  Afghaner är kända som öppet rasistiska. Går Sveriges regering och domstolar afghaners ärenden?

 • Sverige är rättsstat. Det betyder att politiker inte får lägga sig i rättsväsendets beslut. I Sverige är det så att åklagarna bara får åtala om de bedömmer att åtalet leder till dom. Om åklagaren tar fel så kan den ”felaktigt” åtalade få ersättning exvis för den tid han suttit häktad. Tror verkligen någon att politiker valda p0 4 år skulle kunna göra det bättre?

 • Den svenska statens våldsmonopol har en, som man kan tycka, lite märklig tillämpning. Det utövas nämligen genom ett självförsvarsförbud, dvs den som försvarar sig så att den pågående aggressionen avbryts döms och angriparen går fri. På detta bakvända sätt anser staten att våldsmonopolet upprätthålls.

  En konsekvens av denna modell av våldsmonopol, är att en angripare som i allt väsentligt står utanför samhället, förmodligen saknar utmätningsbara tillgångar och rentav betraktar fängelsestraff som en, oönskad men likväl, konsekvens av ens yrkesval, får ett mildare straff än den angripne som försvarar sig och avvärjer angreppet med våld. Den som försvarar sig straffas av staten för att ha inkräktat på statens våldsmonopol, angriparen får skadestånd.

  Detta omvända sätt att tillämpa våldsmonopolet är kostnadseffektivare när angriparen är ”inom” samhället, men försvagar avsevärt statens förmåga att skydda folket mot angripare som står ”utanför” samhället, vilket blir uppenbart när det kommer till kriminella gäng där gängets ekonomiska och sociala trygghetsnät skyddar gängmedlemmen och dennes familj även om han själv döms till fängelse.

  Vare sig den angripne försvarar sig eller ej, så råkar denne illa ut. Staten ställer sig inte på den angripnes sida, utan står bara på sin egen sida i tillämpningen av det man kallar för våldsmonopol.

 • Mycket bra inlägg och vilken pr för Sverige sedan. Himla tur att vi har så grymt bra artister som kan uppträda för oss om nu ingen skrämmer iväg dom också, när Svensk medborgare inte fixar att se en svart man som lyckas. Klockan är sent och jag har varken tid och ork att sätta mig in i detta fallet till 100%. Utan jag utgår ifrån att det jag har läst stämmer, tills motsatsen bevisas. Tror att många kan förstå att Mustafa inte kanske har haft det så lätt att anpassa sig till Sverige på ca 5 år. Men, man undrar ju varför han kom ända hit pga av en hotbild i Iran och nu själv utgör en hotbild här i Sverige. Lever han ut det han själv blivit utsatt för och själv kanske utsatte någon annan för i sitt hemland ? Barfotapsykologen i mig önskar förstå utan att bli allt för dömande, men det är inte helt lätt att hålla sig objektivt. Tycker att det är så sjukt synd om hans landsmän, som gör så mycket bättre ifrån sig. När jag var yngre och sa och gjorde mindre bra saker, så gjorde jag inte bara bort mig som människa, utan som en vit man. Ex på utlandsemester när man var långt hemifrån och kunde hålla ett helt hotell vaket om natten, för att man hävdade sin rätt att festa loss på sin efterlängtade betalda semester, är inget jag är stolt över i dag. Det var bara att knata ner till receptionen på morgonen efter med ångest och be om ursäkt och erkänna att man skitit i det blå skåpet och lova bättring. Men, som Mustafa var jag inte, utan kunde tygla den sortens beteende och man kan lära sig utav honom att droger ska man helst undvika om man har dålig impulskontroll. Man kan bli tillräckligt dum i huvudet av vanlig alkohol, har jag lagt märke till. Jag menar inte att han ska tacka skattebetalarna, men be om ursäkt till berörda personer, för det här ger ju eko över hela världen och bör ses som en utav många väckarklockor att inse att vi tagit oss vatten över huvudet och att våran gästfrihet återigen har blivit hårt prövad och nått sin gräns för oss flesta med sunt förnuft. Vi bör ha gränskontroller som Norge, för att undvika att fler tar sig in i landet och poppar upp och gör en Mustafa. Är det så fel att ett land värnar om sin integritet och invånare som Norge gör. Vi kan inte förvänta oss att leva på Abba, Astrid Lindgren, björn borg, Volvo, Avicii, Swedish House Mafia i årtionden framöver, utan vi måste visa att vi är ett land där man kan lita på invånarna och att artister önskar komma hit. Så tillsammans bör vi komma på en smart och bra lösning för att Sverige ska få tillbaka sitt rykte och att både mindre och mer kända personer vågar komma hit. Vi har ett stort problem med medberoende i Sverige och borde gå i akut terapi. Det hjälper inte människor att tycka synd om dom. Calle nr 12 mitt i natten. Och Anne, du får så klart en 👑för girlpower PS inför en folkomröstning om alternativ hur svenskarna önskar att integrationen ska se ut och låt mig/oss få lägga pengarna vi skattar för på något kreativt som bygger upp landet istället för monterar ner det istället………………………………….

 • Ett högst ordinärt torg- och gatuslagsmål mellan drogpåverkat patrask.
  Borde ha avgjorts av en jourdomare samma kväll och utdömts dryga böter för direkt.

 • Man får hoppas att detta ger långvariga och djupgående konsekvenser då det gäller”bilden av Sverige” och hur artister från framförallt USA, men förmodligen även andra länder, kommer att se på Sverige som kulturland och ett ställe att räkna med då man betraktar världen som en global scen.

 • Man brukar undvika att bura in andra länders medborgare, för att slippa sånt här trassel. Detta fallet kommer stå oss väldigt dyrt. Att vi till varje pris måste ta dessa afghaner i försvar för allt, till och med när de säger att de är barn sätter vi dem i skolbänken bland de ”riktiga” barnen.
  Detta fallet har gett president Trump ett perfekt folkligt problem, som han kan hjälpa till att fixa. Jag tror att han tycker att vi behöver en rejäl spark i baken också. Asap Rocky kommer få de bästa advokater till hjälp, de kommer rota fram allt. Det är på ett sätt bra att detta hänt, det kommer bli en ögonöppnare för många. Men jag tror det kan gå så långt att det kommer få konsekvenser för samarbetsövningar med NATO bland annat. För vid ett krisläge kommer det att komma många som Asap hit, president Trump kommer mena, att de inte är säkra här. Vem är vän och fiende. USA har fortfarande soldater i Afghanistan.
  Detta kommer kosta oss i turisbortfall, anseende och förtroende. Hela världen kommer skratta åt oss. Det kan bli så, att vi måste ha visum för att komma in i USA, de vill inte ha dit en massa Mustafa här ifrån.

Kommentera