Ann Heberlein, född 1970, är disputerad i etik vid Lunds Universitet. Hon försvarade sin doktorsavhandling Kränkningar och förlåtelse (Thales) 2005 och har skrivit och publicerat ytterligare tolv böcker, bland annat två läroböcker för universitet och högskola, Den sexuella människan. Etiska perspektiv (Studentlitteratur, 2004) och Etik- människa, moral och mening (Albert Bonniers Förlag, 2014). Vidare har Heberlein resonerat kring centrala moralfilosofiska begrepp i böcker som En liten bok om ondska (Albert Bonniers Förlag, 2010) och Ett gott liv (Albert Bonniers Förlag, 2011).

Heberlein har skrivit flera uppmärksammade debattböcker, som Det var inte mitt fel! En bok om konsten att ta ansvar (ICA Bokförlag, 2007) och Den banala godheten. Mångkultur, integration och svenska värderingar (Greycat Publishing House Ltd, 2017). Sommaren 2018 släpptes boken Våldtäkt och kultur (Greycat Publishing House Ltd, 2018.

Den självbiografiska Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva (Weyler, 2008) har sålt i flera hundratusentals exemplar, översatts till flera språk, dramatiserats och spelats på flera scener i norden, bland annat fyra säsonger på Dramaten i Stockholm. Heberlein har också varit programledare för en tv-serie i SVT, Mina två liv,  som behandlar samma problematik som Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva, nämligen psykisk ohälsa, fördomar, svårigheter och möjligheter.

2018 debuterade Ann Heberlein som skönlitterär författare med romanen Allt kommer att bli bra (Mondial, 2018), en kärlekshistoria som utspelar sig på den skånska landsbygden den hösten USA väljer Donald Trump till president. Romanen hyllades av Lena Andersson i DN som en beskrivning av folkhemmets återvändare.

Parallellt med sitt författarskap har Heberlein forskat och undervisat, på institutionen för praktisk filosofi vid Stockholms Universitet (2006-2008) samt vid teologisk fakultet, Lunds Universitet (2008-2017). Heberlein har också varit verksam som kulturskribent och opinionsbildare och har skrivit för Sydsvenskan, Expressen, Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter. Numera är hennes primära plattform Ledarsidorna.se.