Det stora varuhuset, Åhléns, låter meddela att ”en riktigt svensk jul har tysk gran, holländskt saffransbröd och turkiskt (sic!) tomte”. Eftersom jag fann budskapet något förbryllande ringde jag upp Monica Hultgren Andersson, kommunikatör på Åhléns. Jag bad henne förklara vilket budskap Åhléns vill förmedla till sina kunder när företaget framhåller att den svenska julen egentligen är ett misch-masch av tyska, holländska och turkiska traditioner.

”Ja, det är ju budskapet”, svarade Hultgren Andersson lite svävande.

”Jo, men vad är då det budskapet”, försökte jag, ”vad är det ni vill föra fram?”.

”Ja, alltså det är ju budskapet”, svarade hon.

”Så budskapet är alltså att det inte finns någon svensk jul”, sade jag i ett generöst försök att hjälpa henne på traven.

”Eh…”, svarade Hultgren Andersson.

”Vill ni kanske ägna er åt folkbildning? I så fall kan jag upplysa dig om att den tomte ni avser, Sankt Nikolaus var en grekisk biskop…”

Hultgren Andersson skrattade nervöst och bad mig vänta. Sen tryckte hon helt sonika bort mig.

Vad är det som driver kommersiella aktörer som Åhléns att ägna sig åt folkfostran? Det är ju givetvis det Åhléns julbudskap handlar om: Åhléns vill upplysa folket om mångkulturens välsignelser. De ägnar sig åt moralisk fostran av sina kunder. Jag undrar vilken reklambyrå som ger det stora varuhuset så dåliga råd. Om vi utgår ifrån att en kommersiell aktör som Åhléns framförallt är intresserade av att tjäna pengar – vilket är ett helt rimligt antagande – så vill jag påstå att moralkakor är en mycket dålig idé. Att vintern 2018, när mångkulturens misslyckande står i öppen dager, käckt proklamera att det inte finns något som är svenskt tyder på en utpräglat dålig fingertoppskänsla.

Svenskar kan vara världens mest moraliskt fostrade folk. Från vagga till grav upplyser oss näsvisa pedagoger, tjänstemän, programledare och reklambyråer om vad vi bör tycka. Ingen undkommer den värdegrund som ersatt svenskkyrklighetens roll som statsbärande ideologi. Vi får lära oss att män och kvinnor är exakt likadana (fast män är lite ondare än kvinnor), att alla är lika mycket värda (fast eftersom vi som etniska svenskar är privilegierade så måste vi låta andra gå före i kön), att nationalism är fult (fast bara om du är svensk. Om du är kurd eller afghan är det ok. Om du är Israel bör du dock lägga band på dina nationalistiska känslor). Framförallt har vi intalats att tro att det inte finns något som är svenskt.

Den svenska masochismen är lika bisarr som oattraktiv. Självfallet finns det svenska värderingar, svensk kultur, svenska traditioner och ja, en svensk jul. Ingen annanstans i världen firas julen på samma sätt som i Sverige. Oavsett julgranens, saffransbullarnas och jultomtens ursprung är kombinationen unik för Sverige. Att benämna något ”svenskt” innebär givetvis inte att det benämnda – en värdering, maträtt eller tradition – inte existerar någon annanstans i världen. Det innebär att fenomenet omfattas av en majoritet svenskar.

Låt oss använda julen som exempel. Jag talade med min kinesiska granne om julen i tvättstugan häromdagen. Hon tyckte att det var så vackert med alla adventsljusstakar och adventsstjärnor – och så skrattade hon lite åt att alla i hela kvarteret putsat och pyntat sina fönster samtidigt. Jag lovade att bjuda henne på glögg och lussebullar. När man är trygg i sin egen tradition och sin egen kultur kan man bjuda in andra. Först då man är säker i sin egen identitet kan man möta den andre.

Låt oss därför fira en riktigt svensk jul och vara stolta över våra egna traditioner – och bjud för all del gärna in någon som inte är lika bekant med svenskt julfirande.

 

SWISH 123 396 2354

BANKGIRO 526-9246

https://www.patreon.com/Heberleinsetik

 

 

20 kommentarer till “En riktigt svensk jul”

 • Granen, klapparna, glöggen, julskinkan, risgrynsgröten…….marschaller i snön…varm gemenskap,tindrande barnaögon….Jul…jag saknar förritiden.

 • PK-isen gör att företag typ Åhléns inte vågar agera pga rädsla för att trampa pisterna på tårna. Befria oss från pisterna.

 • Efter att ha läst dina inlägg hos J. Westerholm, växer min förundran att du blev utknuffad i kylan.
  Men all kultur ock tyckeri utgår från en liten klick i Sthlm, helt jädra livsfarligt och säkert indränkt i en stor dos kokain…
  Men keep up the good spirit Ann, jag och många med mig gillar det mesta av dina skriverier, hur kan man inte ens meditera över en boktitel som Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva!
  Tackar och bugar för att just du finns!

 • Det märkliga är att du, Katherina Janouch, Alice Teodorescou m.fl. klär Sverigedemokraternas p.g.a. anpassning mindre uttalade tankar i ord samtidigt som ni markerar avstånd! Med er hjälp skulle vi ha ett bättre enda vettiga parti.

 • Hej.

  Jag har arbetat med gästarbetare och invandrare från alla världsdelar. Jag har även arbetat på kommunala skolor i Malmö. Jag har aldrig träffat en utlänning som haft något emot att svenskar firar svensk jul – tvärtom har till och med muslimska kollegor gärna diskuterat likheter och skillnader i firande av högtider. (Flertalet muslimska folk har ju högtider som ursprungligen är folkgruppslig tradition snarare än islamsk sådan – ungefär som jul och kristendom för oss.)

  De enda jag träffat som bryr sig om dylikt fjoms som Åhlens ägnar sig åt är sk*tnödiga ’Vet Bästerbergare’, moralfascister och allmänt vänsterblivna hen till goddagspiltar; så kallade surdegsfejor.

  Nå, god Jul, i alla fall.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 • Är det inte märkligt att tomten ännu inte blivit svensk efter mer än 100 år (om man räknar från Rydbergs och Nyströms tomtar), men en wahhabistisk imam blir svensk så fort han kliver ombord på random tunnelbanevagn?

 • Att Monica Hultgren Andersson bad dig vänta och sedan tryckte bort dig förvånar mig inte. Ledningen inom Åhlens har en märklig attityd gentemot allmänheten som kontaktar dom.
  En god vän till mig meddelade polisen och Åhlens att Åhlens skalskydd vid en av deras entreer vid Åhlens city, Klarabergsgatan i Stockholm en julinatt förra året inte var på plats och att man därför kunde gå rakt in i varuhuset. Med polisens hjälp kontaktades vaktbolaget som åtgärdade problemet.
  Min vän hörde inget ifrån Åhlens och när han själv kontaktade dom och undrade om inte ett generöst tack var på plats fick han till svar från varuhuschefen Andreas Stenman att ingen incident med öppet skalskydd existerat. Total förnekelse.
  Polisen i sin tur uppgav att samma typ av incident inträffat tidigare men att Åhlens ledning inte vill erkänna dessa misstag och brister i sin säkerhet.

 • Jag vill ha en riktig svensk jul med svensk gran, svenskt saffransbröd (gärna hembakat).
  Varför importera tomtar från Turkiet när det finns svenska. I år ska det vara närproducerat.

 • Det verkade tydligen svårt för Ann Heberlein att Åhléns gjorde något gott för hemlösa. Stadsmissionen är tydligen illa att stötta för alla svärjevänner som annars brinner för de hemlösa.
  Tydligen var fernissan tunn hos Ann Heberlein och svärjevännerna.

 • Det här med historia. Det är ju lätt att få det att verka som att Åhléns inte vet sin historia när Ann lägger fram det som ett faktum att Sankt Nikolaus var en grekisk biskop och inte från Turkiet. Sanningen är ju självklart en blandning av dessa. Sankt Nikolaus levde och verkade i staden Myra i intika Grekland. Numera ligger staden Demre på den platsen, och hela området kring staden ligger sedan länge i nuvarande Turkiet.

  Det är anmärkningsvärt att Ann försöker sätta dit Åhléns på den punkten, när hon själv helt bortser från historiens gång i området. Det Grekland som Sankt Nikolaus levde i är i stort sett lika skilt från dagens Grekland som från dagens Turkiet. Och på samma gång lika mycket det ena eller det andra. Att platsen ligger i nuvarande Turkiet gör dock att det är helt korrekt att beskriva det som en turkisk plats.

  Nåväl, alldeles oavsett detta klavertramp från Anns sida så är det ju en djupare fråga som behandlas. Det budskap som Åhléns försöker sprida är självklart inte att det inte skulle finnas breda och gemensamma traditioner i många svenska hem kring julen. Nej, det Åhléns vill göra är att uppmärksamma alla svenska protektionister, som till varje pris vill skydda en ”svensk” kultur, om att den ”svenska” kulturen är just en blandning av kulturella inslag från stora delar av världen. (Att jag skriver svensk inom citationstecken är för att vi är långt ifrån ensamma om dessa traditioner och det finns därför inget värde i att kalla dem svenska).

  Att försöka stoppa ytterligare sådana internationella kulturella inslag är därför helt historielöst och direkt osvenskt. Det tillhör helt enkelt den ”svenska” kulturen att förändras och ta del av andra kulturer. Det är det mest svenska du kan vara, att var öppen för att förändra den kultur du är van vid.

 • Ordet tomte kommer dessutom från vår gårdstomte som troligen har flera tusen år bakom sig i folktron.

 • Undrar om Åhléns har forskat i varför vi svenskar planerar hela julafton efter att det ör Kalle anka kl 15. Eller är det kanske Arne Weise och han var kanske invandrad. Eller åtminstone hans förfäder som kom efter inlandsisen smält bort….

 • Bra!

  När jag bland vänner och kollegor har stött på den här sortens resonemang som Åhléns nu ägnar sig åt har jag fört fram ungefär samma sak som du gör i den här texten. Det vill säga att kulturen inte består av de enskilda delarna, utan hur vi tolkar och sätter ihop dessa på vårt eget sätt.

  Vissa fattar detta utan problem, andra inte. På Åhléns reklambyrå har de inte fattat. De är förmoligen också uppfyllda av sin egen godhet och av att ha rätt värdegrund.

  • Det hade Åhléns och deras reklambyrå redan förstått eftersom budskapet var exakt det. Men ni svärjevänner förstår inte sådant utan i eran rasistiska hjärna är allt bortom ariskt rent oerhört otäckt..

   • Stort tack för din kloka och välformulerade kommentar. Du har såklart rätt. Jag är en rasistisk svärjevän när jag hävdar att svensk kultur existerar och att den har inslag från andra kulturer och traditioner. Så jag kommer så klart att be om ursäkt för detta i all oändlighet, och självfallet ändra uppfattning från och med nu. Återigen, tack! Utan dig hade jag aldrig nått denna djupa insikt. God jul!

    Eller nej – förresten! Jag ångrar mig. För syftet med den här kampanjen från Åhléns är såklart att tala om för oss att det inte finns någon specifik svensk jul. Det är en slags folkuppfostran som ligger helt i linje med värdegrunderna som råder bland de hippa reklambyråerna i huvudstaden.

    Detta ser och fattar alla normalbegåvade. Vilket såklart utesluter dig av uppenbara skäl.

 • Att tro att tomten var turkisk och muslim är ett lättförståeligt misstag av Åhlen med tanke på att grekerna i Turkiet ( de kristna var i majoritet i nuvarande Turkiet för 120 sedan )- nu är ”försvunna” och ersatta av muslimska turkar och kurder.Kan man inte sin historia så befinner sig snart bland förnekarnas skara.

 • Åhlens reklam är en kampanj för stadsmissionen och till stöd för hemlösa.
  Den grupp ni svärjevänner brukar låtsas bry er om när ni annars i traditionell nazistisk tradition hetsar mot invandrare.
  Alla vet att vi i Sverige har vår tradition när vi firar jul. Redan första åren på särskolan fick även du lära dig det.
  Just den traditionen har influerats från olika länders traditioner och kulturer.
  Andra länder har så klart tagit influencer från Sverige.
  Bibelns samtliga berättelser härstammar från Dalarna och skattskrivningen är egentligen en berättelse om Gustav Vasa och hans start av det första vasaloppet. Det sändes för övrigt direkt i tv som då bara hade en kanal och tyvärr för din del var ju svart en av dem.
  Jesu korsfästelse är stulen från ett midsommarfirande i Dalarna, Orsa socken, där man i stället för att Maja stången lät korsfästa Jesus.
  De tre vice männen sägs vara en tidig version av de tre vice männen med järnrör i Stockholms city.
  Mose berättelse har tydliga spår av historierna kring meteoriten i Dalarna och det är faktiskt koncensus bland forskare i världen att samtliga kulturella traditioner, religioner, uppfinningar, språk och konst härstammar från Sverige.
  Många brukar säga att Sverige är kulturernas skapelsekrona.
  Redan de gamla grekerna talade och skrev svenska. Samtliga pergamentsrullar som är funna visade sig vara skrivna på svenska.
  Troligtvis härstammar all kultur i världen från Borlänge.
  Där är man lite oense då någon dristat sig till att påstå att Leksand är det. Mora har också förekommit i diskussionen.

Kommentera