Jag och min man Erik har båda skrivit för Ledarsidorna.se under en längre tid. Det har varit en spännande tid där vi tyckt att vi tillsammans med publikationens ansvarige utgivare, chefredaktör och dynamo – Johan Westerholm – har gjort en insats för att bredda den publicistiska scenen i Sverige. Vi har varit solidariska med Ledarsidorna in i det sista, men allting har en gräns.

Idag har vi således fattat beslutet att avbryta vårt samarbete med publikationen. Det finns flera skäl till detta, men det som fått oss att slutgiltigt fatta beslutet att lämna plattformen är publiceringen av ett så kallat ”gräv” av journalisten Andreas Henriksson. Varken jag eller Erik har haft insyn i, eller möjlighet att påverka, redaktionella beslut som föregått denna publicering. Vi har därför hamnat i en mycket märklig situation där vi avkrävs svar för en något som vi vare sig har haft ansvar för, eller full kännedom om.

Vi menar att publiceringen av dessa artiklar tyder på dåligt omdöme, och att Ledarsidornas ansvarige utgivare brustit i pressetiska överväganden och på orättfärdiga grunder bidrar till att oskyldiga människor hängs ut, oklart för vad. Vi vill inte delta i ett sammanhang som hanterar människor och deras förtroenden på ett sådant sätt. Vi vill inte heller förknippas med ”journalistik” som bygger på spekulationer, överdrifter och vantolkningar och som tycks ha personligt agg som främsta drivkraft. Så kan nämligen Andreas Henrikssons artiklar nämligen karakteriseras.

Vid ett tillfälle, under våren 2018, besökte vi det av Henriksson ”undersökta” sällskapets middagar. Vi blev inbjudna av en god vän och utlovades mat, vin och politiska samtal. I en lokal på Södermalm undfägnades vi med couscous, ett föredrag om direktdemokrati och pianomusik. Människor blev, som människor ofta blir när de samlas en fredagskväll, tämligen animerade, och vi avlägsnade oss tidigt. Efter denna middag blev vi tillagda i en tråd på Messenger, och de diskussioner som fördes där, i synnerhet sena kvällar och nätter, föll åtminstone inte mig på läppen. Ingen av oss deltog nämnvärt i diskussionerna och så småningom lämnade vi tråden

För några månader sedan damp det ner ett långt meddelande i inkorgen på min e-mail. Detta meddelande beskrev ”Projekt Ekerö” och jag inbjöds att delta. En del av förslagen i detta PM var märkliga – som planerna på att ta över en kommun, söka pengar genom fejkade föreningar, få vänstern att göra bort sig via ”false flag”-aktioner – men ingenting tydde på att något olagligt var i görningen på det konkreta planet. Jag valde att inte besvara meddelandet och har alltså inte på något sätt deltagit i ”Projekt Ekerö”.

I samband med Jordan B Petersons föreläsning i Stockholm, november detta år, stötte jag på Andreas Henriksson. Han var mycket upphetsad och berättade att han upptäckt ett ”hemligt sällskap” som planerade ”en statskupp” under ledning av Katerina Janouch. Sällskapet var dock inte hemligare än att samtliga vid vårt bord – förutom Henriksson och jag, även två liberala ledarskribenter – kände till det. En av skribenterna hade dessutom gästat sällskapet och fått samma märkliga meddelande som jag – och precis som jag avfärdat det hela som oseriöst.

Ledarsidornas ansvarige utgivare har också besökt någon av sällskapets middagar. I likhet med Henriksson har han också deltagit vid en av de sammankomster som, enligt utsago, handlade om planeringen att ”ta över en kommun”. Vad som hände när Henriksson och Ledarsidornas ansvarige utgivare förenades i sin misstänksamhet mot Projekt Ekerö kan vi inte svara på, men resultatet förskräcker.

Självklart ska politiska grupperingar, på både vänster och högerflanken, granskas. Och självklart kan det vara bekymmersamt när människor radikaliseras, sådant bör bevakas. Men om denna granskning inte finner något som kan betecknas som olagligt finns det inte skäl att publicera och hänga ut människor som inte gjort sig skyldiga till något annat än att lufta sin oro i goda vänners lag.

Vi lämnar alltså inte Ledarsidorna eftersom vi ”stöder” det så kallade Sällskapet, utan på grund av den helt ansvarslösa publiceringen av Andreas Henrikssons artiklar. Det är med stor sorg som vi har fattat detta beslut, vi har trott på denna publikation och arbetat hårt för att den skulle bli så lyckad som möjligt. Ledarsidornas chefredaktör och ansvarige utgivare har varit en eldsjäl och drivande kraft när det gäller att ge publikationen det genomslag som den faktiskt haft – det har varit inspirerande och roligt att göra detta tillsammans. Men nu har en gräns passerats och vi finner oss nödgade att avbryta samarbetet.

Det är tråkigt. Ledarsidorna hade kunnat bli så mycket bättre.

De av er som läst oss och uppskattat våra texter på Ledarsidorna.se kan från och med nu läsa oss båda på annheberlein.com.

Ann Heberlein

Stöd vårt arbete här:

SWISH 123 396 2354

BANKGIRO 526-9246

https://www.patreon.com/Heberleinsetik

35 kommentarer till “Vi lämnar Ledarsidorna.se – om ”Klubben”, ”Projekt Ekerö” och ett monumentalt dåligt omdöme”

 • Hej,

  förstår er reaktion mycket väl och var för egen del konfunderad över artiklarna ang ”Projekt Ekerö” och vad det fanns för substans i de ibland besynnerliga uppgifter som framkom däri. Konspirationer av olika slag kan väl förekomma och än mer teorier av detta slag, men den bevisade verkligheten är tillräckligt absurd i så många hänseenden att det räcker gott att den skärskådas närmare.

  Får fortsätta följa Anns intressanta och tankeväckande artiklar i olika frågor på annat håll.

  Bästa hälsningar/Carl-Gunnar Sand

 • Woah Ann…. Det där gick rakt in i hjärtat på en HSP-man. STARKT av er i denna omtumlande tid – men samtidigt ledsamt för Johan att mista era kompetenser och nyfikna iaktagande! Jag kommer att NU att ofta besöka annheberlein.com. Jag skrev till Anders Henriksson att han borde ta ett samtal med författaren Anders Jallai – för att skapa underlag till nya böcker av AJ… Ingen respons från AH…. MED önskan om Go Jule-tid… Nulla tenaci invia est via… / Leo på Österlen

 • Trist!!!! Att ni lämnar skutan….ni har ju varit tydliga, informativa, underhållande, humoristiska, mycket väl pålästa, kunniga skeppsråttor, anser jag, anyway, Good luck!

 • Det här är ett oerhört sorgligt haveri. Den där Henriksson förefaller totalt bindgalen av det här FB-svaret till en satirtecknare att döma:

  ”Jag vet att du ställer upp på Ekerögängets sida för att du på senare tid har bott gratis i lägenheten hos en av de framträdande Ekeröprofilerna i Stockholm. Jag ska kanske skriva in dig i stpryn och redogöra för hur dina kopplingar till Ekerögänget ser ut. Vill du det?”

  ”Skriva in dig i storyn” luktar fiktion lång väg. Lite senare hämnas han på tecknaren genom att skriva ett FB-inlägget enbart tillägnat denne, där han anklagar tecknaren för att ha låg inkomst och svårt att klara av hyran. Sen när blev det ett brott att ha låg inkomst, speciellt ur en socialdemokratiskt skribents synvinkel?

 • Tycker i o f s att det är tråkigt för Ledarsidorna att hamna i denna situation. Skulle inte förvåna mig om ”underrättelseofficeren” J W gått på en riktigt destabiliserande operation. Han ”tappar” nu två av de ”dragplåster” han haft.
  Tack för era folkbildande, kulturellt och etiskt upplysande artiklar.

  Nu bokmärks denna sida för återkomst.

 • Jag kommenterade på ledarsidorna och nämnde dig Erik v d H. Det var med anledning av att AB kommenterade dig. Det blir råttan på repet av det hela.
  Ni är hjärtligt välkomna på middag hos mig. Det är en seriös stående inbjudan OBS! Jag vill umgås med människor som har något att säga. Jag mailar adressen! Välkomna hälsar Tina!

 • Jag finner ändå argumentet lite märkligt. Att Ledarsidorna inte haft några problem med att beskriva och publicera namn på personer i helt lagliga nätverk kan ju omöjligt att kommit som en överraskning. Vad skiljer detta fall från när man kartlagt och skrivit om personer i t.ex. Hilda och Ruben? Hilda och Ruben var knappast ett hemligt sällskap i någon strikt bemärkelse det heller, utan välkänt bland jurister. För allmänheten vill jag dock påstå att denna organisation och den maktfaktor den utgör i juridiksverige var en nyhet. Granskningen var fullt rimligt.

  På en liknande sätt var ”Projekt Ekerö” säkert känt bland en samling av mer profilierade högerdebattörer ingen som helst nyhet. Men för mig, som ändå är läser politiska inlägg dagligen, följer den poltiiska utveckligen noga och lutar åt det konservativa hållet var detta sällskap en fullständig nyhet. Jag skulle klart säga att det har nyhetsvärde att ett nätverk av företagare, borgerliga debattörer med mera med hjälp av inte olagliga, men klart odemokratiska metoder, försöker tillskansa sig makten i en svensk kommun, i syfte att använda det som bräckjärn i opinionen mot staten.

  Man kan sedan tycka vad man vill om hur realistisk eller nödvändig denna plan är (Varför flyttar de inte bara till Staffanstorp eller Vellinge?). Jaja, ni så klart inte arbeta med en redaktion ni inte har förtroende för, men tror i ärlighetens namn ni inte hade haft samma problem med detta om det som avslöjats var ett vänsternätverk som på liknande sätt önskade infiltrera kommuner för att, vad vet jag? Bedriva konflikt med staten om vinster i välfärden, sex timmars arbetsdag och äganderätten till skog?

 • Håller med i det mesta och definitivt i beslutet att lämna något man inte är ”i sync” med.

  Har lite granna följt det publika kring detta ”Projekt Ekerö” och det skulle vara mycket förvånande om denna ”story” inte har lika många skikt som ett vitkålshuvud….

  OCH himla intressant att hitta de ”vital few” bland de säkerligen ganska många ”reasoning behind” som skapat detta.

  OCH ifall vi tittar på valresultatet för 2018 och utfallet i valkretsar/kommuner kan även där den konspiratoriska hypotesen rörande ”planerna på att ta över en kommun” spåras redan vid en ytlig besiktning.

 • Mycket tråkigt! Bådas era inlägg har varit bland det bästa med ledarsidorna. Jag hoppas ni orkar fortsätta i egen regi då det är så viktigt för Sverige, som har snavat på sig självt.

  Hälsningar Dag Sehlin sehlindag@gmail.com

 • Jaa. Vad säga. Fick direkt känslan: Varför publicera detta ”scoop” (Ekeröartiklarna).
  Jag lämnar inte ledarsidorna, men kommer läsa artiklarna med större skepsism än tidigare.
  Har trots allt köpt aktier i dessa ledande sidor, så jag måste vaka över min investering…

  Var Välsignade, Ann & Erik! <3

 • Detta var jo en oönskad julklapp i förskott, jag har överlag gillad er bådas artiklar, Anns ganska skarpa analys av båda politiken och samhället och Eriks mycket kompetenta historiska krönikor.
  Stort tack härifrån med önska om en god jul (i förskott)
  Peer

 • Hej. Det var tråkigt att läsa. Ni lyfte hela sidan. Ser gärna mer öppen opåverkad journalism från er någon annanstans. Lycka till

 • Tack för klargörandet. Det hedrar er. Ska läsa era intressanta och samhällsaktuella texter hos här helt klart.

 • Synd att sans och måtta försvann från Ledarsidorna, men jag måste säga att jag kände en unken doft när jag började läsa om Ekerö. Ni tog sansen och förnuftet med Er.

 • Nu måste man ju lyssna på Kvartals intervju med sagde journalist för att bedöma hans verklighetskontakt. Problemet med roddar är att de tar så förskräckligt lång tid att lyssna på – typiskt en timme, i text hade samma information kanske tagit 5 minuter att läsa!

 • Jag delar helt er bedömning av det journalistiska värdet i dessa artiklar. Det finns MSM-tidningar man kan gå till om man vill läsa sådana här oetiska och osakliga sensationsskriverier. Ni har fattat rätt beslut. Samtidigt sörjer jag att den alternativa mediescenen härmed får ett samarbete mindre. Jag anser att det är viktigt att oberoende skribenter samarbetar för att utgöra ett effektivt alternativ till MSM, enligt devisen ”summan är större än delarna”. Det var det som var styrkan hos Ledarsidorna, att publikationen bars upp av flera starka skribenter.

 • Oj så synd! Det är till 80 % er förtjänst att jag läst och swishat till Ledarsidorna (senast i förrgår). Som tur är kan jag fortsätta med det på din egen sida, Ann!

  Ha det så gott och lycka till med ert skrivande på denna sida!

 • Ja, vad kan man vänta sig av en människa (Westerholm) som röstar med liberalerna? Någon skruv lös måste det finnas…

 • Ett klokt beslut. Det jag reagerade mest på var den dåliga maskeringen av namnen i dokumenten Ledarsidorna la ut. Undrar om de är så slarviga eller om det var avsiktligt att namnen skulle läcka.

 • Trist….. jag har alltid uppskattat Heberleins och van der Heegs krönikor/analyser/pdikter. Kanske inte alltid delat åsikterna, men det är väl vad en debatt skall gå ut på. Vad gäller Ekeröhistorien vet jag inget om den, inte mer än vad jag fått mig till livs på ledarsidorna.se.

  Däremot är det viktigt att granskning sker, inte bara det gamla vanliga ”SD är Nazister som vill skjuta alla utlänningar” – tramset vissa politiker använder mer eller mindre dagligen.

 • Kommentar till Andreas Henrikssons (AH) “scoop”

  AH säger sig vara sosse, samtidigt som han är allvarligt oroad över brottsligheten som sprider sig utan att kunna hejdas av samhället, och även de klyftor som invandringen orsakat.

  Han har sedan sprungit på en diskussionsklubb som diskuterar vägar för att förändra samhällsutvecklingen. Detta stör honom minst lika mycket som samhällsutvecklingen som sådan, eftersom sådant arbete i Sverige skall bedrivas av de politiska partierna. Då får man förmoda att AH menar genom Sju-klövern, och från centrum (Stockholm, riksplanet) och inte decentraliserat. Han anser nog att sådant arbete utanför Sju-klövern är farligt och han förmodar att gruppen övervakas av SÄPO och andra polisenheter.

  I verkligheten bedriver framförallt militärer planeringsövningar. Förutsättningar anges, krigsspel genomförs, slutsatser dras, och sen om igen. Det är svårt att förstå det som AH säger sig ha observerat som något annat än just planeringsövningar.

  Givet hans egen skräck inför samhällsutvecklingen, så är det inte svårt att se att de som inte delar hans vänstersyn, är ännu mer skräckslagna över utvecklingen. Inte konstigt om de börjar öva krigsspel för att se om de kan finna en väg framåt med rimligare utveckling.

  Det som däremot är förfärligt, är AHs blinda tro på att politik bara skall få utövas inom Sju-klöverns partier.

  Det är dessa partier som i samförstånd drar ner Sverige i skiten, och nu ägnar sig att förneka detta genom en syndabock utan inflytande, SD.

 • Jag har bara skummat någon artikel om Projekt Ekerö på Ledarsidorna, där någon MC-advokat anlitats för att utreda om det var högmålsbrott (sic!) på gång. Advokaten ifråga stavade sitt uppdrag ”bråttmål” på faksimilen Ledarsidorna publicerade. Total pajasvarning på den artikeln. Jag tror ni gör rätt som lämnar Ledarsidorna. Jag har länge känt att det är något som inte står rätt till med Westerholm, inte minst hans ständiga tjatande om sitt fantastiska Marocko. Då och då får han till det men hans artiklar lämnar ofta en känsla av ofullständighet efter sig. Och det där Marockotjatet tyder på fixering. Osunt.

  Däremot Heberleins och Van der Heegs artiklar är nästan alltid bra och intressanta. Antar att det är hit jag skall vända mig för att få fortsätta läsa dem. Ledarsidorna lägger jag nog åt sidan för gott för min del.

 • Jag råkade lyssna på Henriksson på SR. Han verkade helt galen, obalanserad och konspiratorisk. Förstod inte problemet med projekt Ekerö, inte ens efter jag kollat upp det. I vart fall inte kriminellt, såvida de inte skaffar vapen. Tummen ner för Henriksson 🙁

 • Håller med majoriteten här vad gäller att det är tråkigt att ni inte längre kunde samarbeta med Ledarsidorna.se. Jag kommer dock att följa bägge delar från nu! Hoppas ändå att ni kan vara lika alerta och vassa i fortsättningen också!
  Och God Jul på er!

 • Väldigt synd, men förståeligt, kommer fortsätta följa Heberlein och Erik här ist., nåja världen fortsätter väl vidare.

 • När jag läste ”det stora avslöjandet” på ledarsidorna undrade jag först om sajten hade kapats av Aftonbladet…
  Herregud, det är inte förbjudet att äga ett pumphagelgevär när man har tagit jägarexamen. Inte ens om man säger sig ha pumphagelgeväret för att skydda sig och sin familj.
  Inte heller är det förbjudet att ”äta middag” eller ”känna politiker” eller ”vara ekonomiskt oberoende” eller någon av alla de andra egenskaper som räknas upp i ”det stora avslöjandet” för att misstänkliggöra personerna i middagssällskapet.

  Har läst mycket och länge på Ledarsidorna under de senaste 2-3 åren.
  Jag skulle kunna säga att det är synd att ni lämnar, men med tanke på att de artiklarna som har gett mig störst behållning på ledarsidorna är signerade Heeg och/eller Heberlein så tänker jag inte säga det.

 • Jag instämmer med de flesta här, synd att ni lämnar ledarsidorna men jag kommer definitivt följa er här istället. Ett par ljus i det journalistiska mörkret vårt land lider under.

 • Ivar L anser att något inte står rätt till med Westerholm. Jag fick samma intryck när jag för något år sedan mejlade honom. Mitt mejl var avsett som information och hållet i normal trevlig ton. Döm om min förvåning då jag erhöll ett mycket oförskämt svar. Det var min första och sista kontakt med honom.

 • Det känns som om Westerholm blivit rejält uppmanad att rätta in (s)ig i ledet…
  (s) brukar inte uppskatta frifräsare, såna som tänker själv och tar egna initiativ..

Kommentera