Traditionsenligt bjuder Sveriges Television oss tvångsanslutna på en moralkaka till jul. Årets sedelärande historia utspelar sig 1968 i Ystad, kuststaden i östra Skåne. Förbryllande nog talar ingen i hela Ystad skånska. Det är ändå det minsta problemet med denna julkalkon.

Som sig bör i juletider serverar public service feminism och kvinnokamp på bästa sändningstid. Efter att ha kört slut på Fröken Friman och hennes olika krig och duster – Fröken Friman var SVT:s stora juldrama 2013, 2015, 2016 och 2017 – förflyttar sig nu SVT drama framåt i tiden, från 1900-talets början till 1968. De hjältemodiga feministerna har kortare kjolar, röker och tuggar tuggummi med öppen mun – annars är allt sig likt. De unga kvinnorna är i allmänhet klipska och politiskt medvetna. De äldre kvinnorna är förtryckta men möjliga att omvända. Männen är, med få undantag, opålitliga – antingen egoistiska kapitalister, charmiga pojkmän eller otrogna bockar. De politiska analyserna är banala och världen delas oproblematiskt upp i onda och goda, svart och vitt – och i slutändan segrar naturligtvis det goda systerskapet över det onda patriarkatet.

Vad är det som får public service att tro att det julfirande svenskar längtar allra mest efter är att bli uppfostrade? Det är ytterst gåtfullt att mellandagarna i SVT utvecklats till någon form av kursverksamhet à la ABF. Flosklerna duggar lika tätt som pekpinnarna knackar på skärmen. Dessa politiska pamfletter, nödtorftigt maskerade som ”drama” är olidliga. Vad har vi gjort för att förtjäna detta?

Allvarligt talat – är detta alltså det bästa public service kan åstadkomma? Uselt skådespeleri, platta karaktärer, förutsägbart manus och en fånig dialog. Det är inte utan att jag funderar över om inte SVT skulle må bra av att konkurrensutsättas. Ett produktionsbolag som levererar så undermåliga produkter skulle inte klara sig länge. Producenterna och manusförfattarna som arbetar för staten kan tacka sin lyckliga stjärna för att riksdagen röstade igenom public service skatten. De kan lugnt fortsätta att producera kalkoner, till jul och resten av året, utan att behöva oroa sig för sin försörjning. Vi är tvungna att bidra till eländet, oavsett om vi vill eller inte.

Ann Heberlein

SWISH 123 396 2354

BANKGIRO 526-9246

https://www.patreon.com/Heberleinsetik

31 kommentarer till “En riktig julkalkon”

 • Ja. Public service-skatten är ett stort misstag. Att allianspartierna ställde upp på den är obegripligt.

  • Tålamod Bengt, nu när det är skattefinansierat så är det enklare att dra ner på anslagen. Med någon form av borgerligt styre kommer det antagligen redan nästa mandatperiod om jag får gissa. Genom att inte sätta käppr i hjulet för själva finansieringsförändringen så har de skapat möjligheten att ändra på pengamängden nästa steg. Det är i vart fall min teori om varför det gick så lätt.

 • Oj den verkade bra. Får kolla reprisen. Det är anmärkningsvärt att SVT kan hålla på decenie efter decenie och sprida vänster propaganda.

 • Det är tråkigt att läsa denna bitterhet. Har du sett vad den konkurrensutsatta delen av vårt tvutbut Levererar? Är detta verkligen något att sträva efter? Kanske någon gång skulle lyfta upp mängden prisbelönta dokumentärer och faktaprogram som ingen annan kanal visar eller är det bonde söker fru som är den perfekta framtiden? Eller är det ”fri” Fox television ala USA? Det finns alltid saker som kan bli bättre men inte verkar det vara alternativen till Svt iallafall. Nämn gärna en enda utsåld statlig verksamhet som har blivit bättre för folket. Och med folket räknas inte ett fåtal indvider som roffar åt sig på andras bekostnad.

  Med vänlig hälsning, Johan

  • Den konkurensutsatta och fria levererar stort. Kolla på Youtube så hittar du alla de dokumentärer du saknar. Om allt från Troja till snickeri visa ångmaskin, stickning och lingvistik.

   Har du väl upptäckt detta finns ingen anledning att titta på SVT igen.

   Barnen anser även High Chapparalls julkalender är bättre än SVTs.

 • Ditt parti var ju med på denna tvångsanslutning? Helt utan konsekvensanalys eller andra åtgärder. All heder åt dig för övrigt.

 • Sverige inklusive SVT, styrs av de skenheliga. Färre och färre program för allmänheten. Mer och mer visas i uppfostrande syfte.

  Nyheter som borde vara upplysande och informera om aktuella händelser, har blivit rubrikläsning och enstaka reportage från mycket fjärran länder om pågående krig och nöd ute i världen. Med slutkläm om vad vi i Sverige borde göra.

  Ett program i t.ex. Röda korsets regi som berättar om vad de uträttar i krigszoner och andra orosområden, vore ärligare att skildra. Eller varför inte ett inträngande reportage om Sveriges utrikesarbete för de utsatta i världen.

  En nyhetsrapportering på 20 minuter kan innehålla allt från svältkatastrofer till enstaka detaljberättelser om orättvisor från Afrika, Asien eller något annat avlägset land, i 15 minuter. De sista 5 minuterna avslutas med, i bästa fall, vädret som är neutralt trots Miljöpartiets envetna ansträngningar.

  Sverige har i bokstavlig mening en STATSTELEVISION.

  Är det möjligt att avskaffa Public service-skatten redan nu, i ett omval?

 • Det är hög tid att sälja ut denna sandlåda (SVT/SR). Denna lekplats för sanningsförnekande batikhäxor. OBS! Batikhäxor är genusneutralt så ingen behöver känna sig kränkt.

 • SVT måste ha glömt den vanligaste mansbilden, nämligen den fumlige och korkade vite medelålders mannen som snubblar över allt och alla och hunsas av sina barn.

 • Hej Ann! Jag läser alltid med intresse dina inlägg. Håller med ibland, ibland inte. Men det är ju som det ska vara.
  Denna gång måste jag dock få påpeka att det blir lite patetiskt att läsa din (helt korrekta) kritik mot eländet. Tillåt mig påminna dig om att alla vi (och vi var många) som valde bort tv-licensen för att slippa eländet nu tvingas betala via skattsedeln. Och detta pga att ditt parti och de andra partiklarna i Annieansen lade sig platt för vänsterkollektivet och släppte igenom skattefinansiering utan genomlysning, kontroll eller ansvarskrav. Ni hade kunnat driva igenom en ordentlig kvalitetskravslista och budgetbantning tillsammans med t.ex SD. Men nej, bättre att kröka rygg för vänstern och gnälla lite stilla i efterhand än att ta ett snack med Åkesson (nazistbaciller i kaffet, kanske – brrr…). Lite fler ”tillkännagivanden”, kanske?
  Förlåt om jag låter bitter, men M och resten av sandlådeklubben har svikit alla oss som tillhör de 60% som klart röstade mot socialism. Vi vet redan att Lööf och hennes bifigur Björklund kommer att vika sig för S. Vi hade kunnat skippa valet och låtit er, alla fina människor i era fina partier, göra upp i sandlådan direkt. Det är ju i alla fall vad ni ägnar er åt. Det har ju kommit in en katt ibland hermelinerna! Ring Anticimex! 1,1 miljoner katter försöker få sina röster hörda. Hugaligen, vad hemskt! Bättre då med DN, agendajournalistik, vinklade nyheter/program via stats-tv – det är ju trots allt välkänt och lite bekvämt. Eller hur? Och visst ja, – höll på att glömma – ”värdegrunden”, denna eviga ”värdegrund”.

  • Agneta, du har rätt i mångt och mycket dock med ett försvar för Ann. Hon valde de nygamla moderaterna strax innan valet.
   Hon som många andra anser fortfarande att SD vill de inte förhandla med. Synd tycker jag.

 • Det var precis det jag fruktade, att man hemföll åt politisk aktivism även mitt i juletid när medborgarna förväntas flockas framför skärmen. Varenda gång SVT har en egen produktion på gång kan man anta att det mindre rör sig om konst än propaganda. Tyvärr börjar även utländska filmproduktioner genomsyras av det politiskt korrekta, om än i mindre utsträckning än i Sverige.

 • Jag stängde av tv:n då detta program påannonserades, man behöver inte vara geni för att fatta vad det skulle matas i oss i form av vänsterskit…😩

 • Vår tid är nu har hyllats. Jag förstår inte varför. Undermåligt skådespeleri och tråkig. Jag har domnat bort när jag tittade.

  Samtidigt politisk;

  Fackföreningsservitrisen som blir framgångsrik. Invandrare som utnyttjas mm.

  Jag minns min barndom. Ingen riktig restauratör skulle varit stolt att släppa in såssar! Erlander fick nöja sig med Folkets Hus!

  God fortsättning

   • Det var ju en ganska onödig kommentar, men har man inga sakargument så tar man till ad hominen.

    Jag tycker skådespelarinsatserna, särkilt i den andra säsongen. är tveksamma och händelseförloppet stundtals sövande och förutsägbart.

    Och jag är nog inte ensam. Särskilt de yngre som vant sig vid en helt annan berättarteknik och tempo lär dela min uppfattning.

    Synd att du uttrycker dig så kategoriskt och närmast ohyfsat. Gott Slut i alla fall

 • Du borde tänka efter innan du så dräpande kritiserar ett drama. Om du vore någotsånär bevandrad i skådespeleri så skulle du förstå.
  Du verkar ha en platt kunskap om estetiska uttrycksmedel. Illa.

 • Hej.

  Klubben för inbördes beundran gör TV för sina medlemmar.

  Man kan ju låta bli att ta del av eländet, om man törs.

  Kamratliga julhälsningar,
  Rikard, fd lärare

 • Vi får inte förtränga det som hänt- bara för att det inte råkar vara högervridet. Vi måste acceptera att det en gång i tiden inte va självklart att arbeta 8 timmar o få semester – någon kämpade för detta 💪 Tiderna har ändrats o vi är vana vid detta o nu kan vi behöva andra tag i det politiska Sverige MEN GLÖM ALDRIG HUR DET VAR🤗 Vi måste kunna ge varandra kredit för det som va gott o inte hålla på o smutskasta.Roligt att se historien o jag är stolt att bidra. Se hur politikerna håller på i dag- speglar det du skriver i din recension – kan inte vi vanliga människor kom överens varför skall då politikerna göra detta. Vi måste se det goda i varje människa👍

 • Om manusförfattarna vill göra en film med bredare perspektiv kan de fråga mig som var med på den tiden och var hemma fru med 7 barn. ”Ropen skalla Daghem åt alla” (även dem som inte vill delegera bort sina barn) Nej jag var inte alls ledsen över att få vara 24 tim/dygn med mina barn. Det hade nog istället känts som en kvinnofälla att tvingas delegera bort ansvaret för barnen till andra. Hur som helst måste någon stå vid spisen för barn måste äta.

 • Så din ”etik” består inte bara av egoism, den är fientligt inställd till feminism också? Patetiska swish-tiggare.

 • Vilken utomordentligt fånig artikel. Om man kollar på kvalitet/kalkon-ration i filmvärlden utanför Public service behöver man inte vara någon Einstein för att se att Public Service har betydligt bättre siffror generellt.

Kommentera