2018 blev året då infantiliseringen av det offentliga samtalet fullbordades. Aldrig tidigare har väl så mycket dumheter sagts och publicerats som just detta år. Medan kvällstidningarna fyller sina spalter med grönhåriga vänsteraktivisters kränkthet över rosa flickleksaker och banala krönikor av ängsliga män och kvinnor som ser fascister i varje buske har den malliga morgontidningen fastnat i en svårartad klimatkris och det förment borgerliga alternativet gör vad de kan för att skrämma bort sina läsare genom att på nyhetsplats driva opinion för allmän amnesti för ensamkommande.

Till råga på allt tycks hela offentligheten fastnat i en Trumpfobi som lett dem in i ett psykotiskt mörker med paranoida drag. Upptagenheten av den amerikanske presidenten är direkt parodisk och ledde till att det publicerades fler texter om Trump än om det svenska riksdagsvalet. En Trumptweet får den svenska journalistkåren att mobilisera, medan lagändringar och inskränkningar i svenskens frihet passerar i det närmaste obemärkt förbi. Helt i linje med det infantila anslaget har Sveriges riksdag paternalistiskt beslutat att förbjuda rökning på uteserveringar samt att tvångsansluta varje myndig medborgare till statstelevisionen. Pappa staten vet bäst.

Public service fortsätter att mata oss med tillrättalagda nyheter, och samma trötta experter sitter i varenda tv-soffa och radiostudio för att förklara tingens ordning för folket. Jerzy Sarnecki förklarar det ökade våldet med socioekonomiska faktorer, Nina Rung skyller på patriarkatet, Katarina Wennstam menar att det inte är våldtäkterna som ökat utan anmälningsbenägenheten. Alexandra Pascalidou varnar för ökad rasism, Göran Greider menar att allt är kapitalismens fel och Anders Lindberg anser att allt är Sverigedemokraternas fel. Ebba Witt Brattström ser misogyni snart sagt överallt och har dubbats till expert på Svenska akademien och Jack Werner, expert på allt som påstås i sociala medier, berättar myndigt om vad som är sant respektive falskt.

De initierade, nyanserade och komplexa analyserna lyser med sin frånvaro. I en tid då verkligheten blir allt mer svårgripbar och oöverskådlig förfaller både journalister, opinionsbildare och politiker till banala och infantila resonemang. Emotionella och irrationella argument fyllde både spalterna och debattprogrammen, vuxna människor klädde ut sig i fittmössor och knytblusar i barnsliga protester, politiker hänvisade till sina barn i frågor som rör regeringsbildningen och barn upphöjdes till profeter. Samtidigt avfärdades professorer som ”Kalle Anka forskare” och uppmanades av självaste utrikesministern att ”krypa tillbaka under sin sten”.

Komplexa frågor kräver komplexa svar – men det vi får är dumheter, dimridåer och en klapp på huvudet. Budskapet är att vi inte ska vara rädda. Sverige är ett mycket tryggt land. Allt annat är högerextrem propaganda – med några undantag, naturligtvis. Det är tillåtet, för att inte säga en direkt plikt, att oroa sig över klimatet och över främlingsfientlighet.

Att Greta Thunberg, den femtonåriga kändisdottern som skolkar för klimatet, listas som en av årets viktigaste röster i diverse medier är symptomatiskt för det infantila året. Så mycket av det som kännetecknar samtidens absurditeter sammanstrålar i hennes persona – behovet av helgon och profeter, faiblessen för enkla svar på komplexa frågor, okritiskheten, kändisfixeringen och den banala uppdelningen i onda och goda.

Det magiska tänkandet som kännetecknar barn och primitiva kulturer grasserar som en vinterkräksjuka i Sverige. Symbolhandlingar tillmäts större vikt än konkreta åtgärder, ord blir viktigare än verkligheten, ritualer ersätter förnuft, känslor trumfar vetenskap och åsikter tillmäts större vikt än argument. Vi förflyttar oss inte framåt, utan bakåt, från upplysning och förnuft till mörker och vidskeplighet.

Låt oss nu lämna detta sorgliga år bakom oss och hoppas på att 2019 blir året när svensken blir myndig och de vuxna åter tar plats i det offentliga samtalet.

SWISH 123 396 2354

BANKGIRO 526-9246

https://www.patreon.com/Heberleinsetik

 

 

16 kommentarer till “2018 – det infantila året”

 • I SvD idag står det lite om Kina. Kina vill ta över världen. Diktatur verkar ju locka många klimataktivister så Kinas system måste väl vara målet för dessa. Kommunistpartiet delar in världen i härskare och slavnaturer. Historiens segrare vinner genom modig strid medan de fega och vankelmodiga är dömda att bli slavar. Detta sade Xi Jinping på partiets kongress nyligen. Var hamnar svenskarna i denna nya värld kan man undra?

 • Vad man önskar sig är att fler kunde vara lika kloka som du, Ann. Tyvärr lär inte den svenska debatten bli bättre framöver, vi kommer att stöta på det infantila länge än. F.ö. kan jag undra var vetenskapen, forskarna finns, de som kan skingra dimmorna och låta klarsyn råda.

 • Ja inte mycket och tillägga men undras om sista stycket kommer att uppfyllas? Verkar vara ont om politiker och journalister som vågar sticka ut och uttrycka en bildad och verklighetsbaserad ideologi i samhället. Allt man gör kan aldrig bli rätt men om man inte ens försöker är ju chansen minimal.

 • Ann tack jag hoppas liksom du att vi går mot ett nytt år där vår blåögdhet och vår naivism och inte att förglömma vår surrealism upphör för att ersättas med upplysning och kunskap om sakernas tillstånd .önskar dig ett Gott Nytt ÅR

 • Gott nytt år!

  Själv undrar jag hur vi ska undvika att dras med i populismens katastrofer. Du beklagar dig över grönhåriga vänsterpartister men det är inte där jag ser någon fara. Istället ska vi fundera över varför Dutarte blir vald på att döda alla som använder narkotika. Brexit blir framröstat. I Sverige går SD fram. Trump fick nästan hälften av rösterna i USA och är fortfarande populär bland sina fans. Brasilien, Ungern och Polen har populistregeringar som skyller allt dåligt på utlänningar eller någon annan svag grupp. Där ser jag problemen. Sedan får Aftonbladet publicera hur många rosahåriga tonåringar som helst för det är oväsentligt.

 • På 1700-talet kom ”Frihetstiden” och ”Upplysningstiden”. Då började man uppskatta kunnande och diskutera mänskliga rättigheter och frihet, ex.vis yttrandefrihet. Nu styrs politiken av de mest okunniga och de avvecklar ett utmärkt fungerande system för upplysning med elektricitet, så att vi kommer att få strömavbrott då och då. Det har redan börjat i flera länder, som ”gått före” Sverige, ex.vis Australien och Belgien. Lyset har släckts !

  Bör vi inte då kalla vår tid: Nedsläckningstiden ?

  http://klimatsans.com/2018/04/18/nedslackningstiden/

Kommentera