Efter några dagar i Israel var kylskåpet tomt och vi gav oss motvilligt ut i kylan mot Coop på Mårtenstorget för att proviantera. Några varor, inklusive två folköl, hamnade i korgen och vi ställde oss lydigt i kön på Coop för att få betala. Erik packade upp apelsinerna, smöret, persiljan och ölflaskorna och jag väntade med den medhavda tygpåsen i högsta hugg. Där kom apelsinerna rullande, smöret och persiljan. Sen tog det slut. ”Har du leg?”, frågade kassörskan min man och pekade på de två ölflaskorna. Min man replikerade förvånat ”Jag?”: Kassörskan nickade barskt och svarade kort. ”Du”. ”Men”, svarade han, ”jag är ju nästan 60 år!”. ”Det är reglerna”, hävdade kassörskan och Erik letade förtvivlat efter sitt pass som han naturligtvis lämnat hemma.

”Har hon leg?”, frågade kassörskan och pekade på mig där jag stod med min tygkasse och gapande mun. Det hade jag. Jag visade mitt körkort, kassörskan lät folkölen passera, vi betalade och gick sedan tysta hemåt medan snön föll över Lund, osäkra på om det vi varit med om faktiskt hänt. Hon var väl ny på jobbet, kassörskan, tänkte jag, och har säkert missförstått de där reglerna.

Väl hemma delgav jag världen min surrealistiska upplevelse i en Facebookstatus och berättelserna om nittioåringar som förhindrats att köpa snus, id-kontroll vid inköp av vaniljextrakt och femtioåringar som nekats att köpa Ipren för att de glömt sin legitimation hemma strömmade in. Det var inte kassörskan på mitt lokala Coop i Lund som fått reglerna om bakfoten, nej, detta är alltså REGLERNA. 240 Coopbutiker i hela landet inför nu obligatorisk legitimationskontroll vid inköp av tobak, öl, medicin eller lotter. Detta är, enligt uppgift, ”ett led i deras kvalitetsarbete”.

Ja. Vad ska man säga? Självfallet är det bra att Coop är noga med att inte låta minderåriga köpa öl eller tobak. Å andra sidan känner varenda högstadieelev i Lund till minst tre butiker som gärna säljer smuggelcigaretter till både barn och hundraåringar, bara de betalar. Telefonnummer till langare som kommer in från byarna och säljer polsk vodka och billigt vin finns i var och varannan tonårings kontaktlista och betydligt tyngre droger finns lätt tillgängligt för den som vet vem hon ska fråga. Gängen som hänger utanför Candy People på Bankgatan är ett hett tips för den som är sugen på något mer sinnesutvidgande än sprit.

Jag tror alltså inte att Coops kvalitetsarbete i form av obligatorisk id-kontroll hindrar en enda tonåring från att röka eller dricka folköl. Det är trams. Coop vill signalera att de ”tar ansvar”. De ”vill vara den goda kraften i svensk dagligvaruhandel”. De har alltså drabbats av någon form av världsförbättrarvansinne men någon verklig skillnad bidrar deras nya, hårda regler inte till. Det enda resultatet jag kan se är att kunder väljer att handla någon annanstans, i en butik där man behandlas som en kund och inte som om man står i begrepp att göra något kriminellt.

SWISH 123 396 2354

BANKGIRO 526-9246

https://www.patreon.com/Heberleinsetik

 

 

 

11 kommentarer till “”Det är reglerna!” – världsförbättrarvansinne på Coop”

 • Varför handlar du på Coop? Socialister. På mitt ICA köpte jag några folköl härförleden. Självscanning så normalt betalar man och går utan att passera kassörskor. Men då, stopp och kontroll. Då kom en ung dam som sa, har du köpt öl? Javisst. Ja jag ser ju att du är gammal nog så jag skriver in OK koden. Så byt butik Ann.

  • @ uppstigersolen
   Man behöver inte vara socialist för att handla på Coop Vad är det för dumheter? Var och en får självklart handla var de vill utan att för den sakens skull bli kallade socialister. Det är precis samma resonemang som PK-folket kör med. Den som är kritisk till invandringspolitiken brunsmetas med allehanda medel. Skärp retoriken!

   • Missförstår du med flit? Det är Coop som är socialister. Självklart får vem som vill handla på Coop. Så jag har inte kallat Coops kunder för socialister.

 • Olika sätt att kränka människor blir allt vanligare i vårt samhälle. Men att som Coop kränka sina kunder tar nog priset i dumhet..

 • Jag är uppfostrad med att man inte handlar på Konsum, men på landet finns inga alternativ. Där har jag självskapat öl, ipren, nässpray med mer utan någonsin kontrolleras. Har man skanningkort är man vuxen, säger de.

  Kanske har de ändrat nu.

  Jag tycker det är integritetskränkande att identifiera mig när jag handlar så vi får se hur det går för Konsum…

 • Id kontroller är en sak,värre är att vänsterposörer som Stina Oscarsson vill se terroristen Akilov i kassan på Coop,så då vet vi vad som väntar.
  Jag handlar på city gross,deras färger är blågult. Och svenskt kött. Eller..?

 • @ uppstigersolen
  Du undrar varför Ann handlar på Coop och att hon bör byta butik för att de är socialister. Din undermening är att den som inte är socialist inte ska sätta sin fot i denna butikskedja. So what om Coop är socialistiskt eller ej. Jag å andra sidan ser till vilka varor som olika butiker erbjuder och naturligtvis till vilket pris. Har Coop, Lidl, ICA eller någon annan butik varor som jag anser är bra så handlar jag där, oavsett om butiken drivs av socialister eller privatkapitalister.

 • Jag gillar systembolagets regler bättre,
  (Alla de tror är typ 26 eller yngre) då är det smickrande att bli leggad när man är 40, om man vet att de leggar alla är det ju bara jobbigt.

Kommentera