”Blotta åsynen av mig som gående kan väl inte väcka annat än sympati. Men här har de förmodligen valt ut mig på dessa grunder”, säger Lars Granqvist. Lars Granqvist är 93 år gammal och bor i Slottstaden i Malmö. Han har sviktande hälsa, men klarar sig trots det själv. Efter en inköpsrunda blev han kontaktad av ett par som lyckades komma över hans bankkort. ”I mitt hälsotillstånd så är dessa promenader oerhört ansträngande. Jag får hög hjärtklappning och blir nästan svimfärdig. De passade verkligen på när jag var som mest utsatt”, säger han. Lars blev inte fysiskt skadad, men hans tillit till samhället är skadat. Han har inte varit utanför sin lägenhet sedan han blev rånad.

Göran Holmgren, kommunpolis i Malmö, säger att det görs i snitt en polisanmälan om dagen som kodas som åldringsbrott. Holmgren säger att det handlar om människor som medvetet riktar in sig på äldre. En del tränger sig in i de äldres bostäder. Andra – som i Lars Granqvists fall – hittar sina offer i butiker och förföljer dem sedan tills rätt tillfälle dyker upp. De utnyttjar äldre människors utsatthet, deras sviktande hälsa med nedsatt syn, hörsel och balans – och ibland deras godtrogenhet.

Just detta – att medvetet och utstuderat utnyttja en människas sårbarhet – gör den våg av brott mot äldre som tycks skölja över vårt land så vidrig. Antalet brott mot äldre ökade dramatiskt 2018, med hela 82 procent enligt polisens Nationella bedrägericenter. Det handlar i stor utsträckning om telefonbedrägerier. Äldre människor är tyvärr lätta offer för det som kallas ”social engineering”, det vill säga att manipulera och vilseleda sina offer till att lämna ut lösenord eller koder. Av de drabbade för den här typen av brott är 8 av 10 över 70 år.

Enligt en kartläggning från Brottsförebyggande rådet utsätts var sjätte person över 65 år för något brott under ett år. Studien ”Brott mot äldre. Om utsatthet och otrygghet” som publicerades i april 2018 är den första studie som tar ett helhetsgrepp på utsatthet för brott mot äldre.  Tidigare har kunskapen om brott mot äldre varit begränsad i Sverige. Rapporten konstaterar att konsekvenserna av att utsättas för brott ofta blir allvarligare för äldre n för yngre. Även en lindrigare misshandel kan leda till allvarliga skador med mycket lång läkningstid. Dessutom ökar oro, ängslighet och misstänksamhet. Sömnproblem och rädsla för att lämna hemmet är vanligt hos äldre som blivit utsatta för brott.

Den grova och brutala misshandeln av 83-årige Ivar som vi kunnat läsa om de senaste dagarna är djupt upprörande. Två maskerade män bröt sig in hos den rullstolsbundne mannen, misshandlade honom och rånade honom. Liksom många andra äldre bor Ivar ensam, vilket gör honom extra sårbar. Tack och lov fock han besök av sin dotter dagen efter misshandeln. Ivar var blåslagen i ansiktet och på bröstet. Han har flera benbrott samt en skallfraktur. Hade hon inte funnit honom hade han kanske inte överlevt.  När man ser bilderna på den misshandlade mannen undrar man vad det är för monster som gett sig på honom.

Ondskan finns i överdrifterna. Filosofen John Kekes skriver i Facing Evil att det är felaktigt, kriminellt och omoraliskt att hota någon med kniv och råna honom. Att dessutom skada honom med kniven, skära av honom tungan, märka honom, misshandla honom, är ren ondska. Man kan med viss ansträngning förstå varför en människa kan drivas till att begå ett brott som rån – fattigdom, desperation. Det är dock omöjligt att förstå varför någon misshandlar en man som Ivar grovt. ”De hade slagit en vas eller kruka mot hans huvud och läkarna fick operera ut skärvor från huvudet”, säger Sofie Johansson som är gift med Ivars barnbarn. Ren och skär grymhet.

Vi en snabb googling hittar jag flera fall av brutala rån mot äldre män och kvinnor de senaste månaderna. Det är svårt att få en heltäckande bild, men mitt intryck är att det inte bara är bedrägerierna mot äldre som har ökat, utan också det som kallas home invasions – att människor bryter sig in i någons hem och misshandlar och torterar dem som bor där för att få tillgång till bilnycklar, bankkort och koder. Det råkade ett äldre par utanför Brösarp ut för strax innan jul.

En kvinna i 90-årsåldern blev skadad i samband med ett rån i sitt hem i Landskrona i slutet av förra året.  84-åriga Sine Marie rånades utanför sitt hem i Åstorp. Hon slogs till marken när hon var på väg till affären för att handla mat. De två männen slog och sparkade mot hennes rygg.

Varför ökar brotten mot äldre? Enligt Trygghetskommissionen ligger utländska ligor bakom hälften av alla inbrott i Sverige. Det är en konsekvens av ökad rörlighet och bristfällig gränskontroll. Det är alldeles för enkelt att ta sig in och ut ur Sverige – och ingen har koll på vem som befinner sig här.

Måttet på hur väl fungerande ett samhälle är, är hur väl det tar hand om sina svagaste, skriver John Rawls i A Theory of Justice och om vi applicerar den principen på Sverige bör vi skämmas.

SWISH 123 396 2354

BANKGIRO 526-9246

https://www.patreon.com/Heberleinsetik

 

 

 

 

 

5 kommentarer till “Brott mot äldre: Allt vanligare, allt grymmare”

  • Det säger allt om ett samhälle som inte skyddar de svagaste.

    Visst är det märkligt att allt detta med åldringsrån, våldtäkter, rån mot barn, inträffar när Sverige har en explosionsartad invandring och öppna okontrollerade gränser, trots politikernas försäkran om motsatsen.

    Och mer invandring ska det bli med löften från C och L som stödhjul till socialister och miljöfanatiker.

    Det är inte klimatet eller nazister som är största hotet. Det är politikers huvudlösa beslut.

  • Dessa brott är ren och kall ondska! Hur man orkar leva med sig själv efteråt är obegripligt – vi är många som bara av att läsa om vidrigheterna mot våra äldre, ensamma, oskyddade får svårt att ta oss genom dagen

  • Ja – det kan vara tillfälliga besökare i vårt land som ligger bakom, och det kan vara den illa skötta invandringen med många unga män som inte omhändertas. Men det finns kanske ett annat skäl också, nämligen ensamheten. Vi har alltför många som bor ensamna i vårt land. Även de gamla bor ensamna i sin våning eller i sitt hus, det har ”de styrande” bestämt. Det blir bäst (billigast) så. ”De trivs med att få bo kvar hemma så länge det går”, säger de som bestämmer. Den ena gamlingen efter den andra önskar intet hellre än att få flytta till äldreboende, de söker och söker men de utklassas som för friska. De blir sedan lätta offer för dessa vidriga ligister. Nej – Sverige är inte ett tryggt land att bo i längre!

Kommentera