I ett långt, ömkande reportage låter Expressen en terrorist som anslöt sig till IS för sex år sedan tala ut om sina bekymmer. ”IS-svensken” som Expressens reporter Kassem Hamadé innovativt benämner honom berättar om sina vedermödor i Syrien. Den stackaren har tappat i vikt. Han saknar sin familj. Han har blivit fängslad och förhörd. Han har genomlidit svält och bombningar. Egentligen är han ju bara en hederlig svensk busschaufför som åkte till Syrien för att ”hjälpa folk som är i nöd” som han uttrycker det i Expressen. Han ville ”donera blod och jobba på sjukhus”, berättar han. Ja, och så ville han ha lite äventyr. Det var trist att köra buss åtta till sexton i Sverige. Och så var det ju det där med islam. Han ville leva i ett muslimskt samhälle som följde Sharia.

Nu har han uppenbarligen fått nog av både Sharia och äventyr: ”Jag vill tillbaka till mitt tråkiga liv i Sverige”, säger han. ”Jag drömmer om tråkigheten”. Nu kräver han att Sverige ska ta tillbaka honom, hans fru och deras barn. Han är ju, säger han, ingen säkerhetsrisk. Han har ju bara kört ambulans för att hjälpa. När man tar del av de reportage och intervjuer som publiceras i allt snabbare takt i svensk media förstår man varför IS misslyckades med det där kalifatbygget. IS tycks ju mest ha bestått av hemmafruar, blodgivare och ambulansförare. Ingen tycks har stridit för Saken, så att säga.

Alla de här hemmafruarna, blodgivarna och ambulansförarna är oskyldiga. De har inte deltagit i strider, mördat, skövlat eller våldtagit. Enligt dem själva, alltså, och svensk media sväljer deras självömkan med hull och hår. Ingen vill tillstå att de anslöt till IS av ideologiska skäl. Nej, de råkade hamnade mitt i stormens öga på grund av olyckliga omständigheter/naivitet/sin vilja att göra gott. Alla är egentligen Offer, ingen är förövare.

Etnologen Bo Nilsson skrev redan 2003 om den offermentalitet som präglar samtiden och omöjliggör ansvarsutkrävande och klander. Alla är offer för något, skriver han i brottsoffer, rökare är offer för tobaksindustrin, tonåringar för hårdrock, överviktiga för McDonalds, kriminella för fattigdom och så vidare. Ja, ni känner igen retoriken. Psykologen Sharon Lamb skriver i The Trouble with Blame. Victims, Perpetrators and Responsibility att offerskapet är attraktivt: Ett offer betraktas som oskyldigt och slipper därmed ta ansvar för sina handlingar. I en mening, skriver Lamb, är vi naturligtvis alla offer för något – en kärlekslös barndom, reklam, utanförskap – men det fritar oss inte från ansvar.

Låt oss för Guds skull överge den banala uppfattningen att offer är oskyldiga och utan ansvar. Och låt oss för Guds skull sluta lyssna på människor som försöker slå i oss att de är just offer. Vuxna människor måste ta ansvar för sina handlingar. Det finns inga rimliga ursäkter för den som anslutit sig till en terrororganisation. Varken kön eller ålder ursäktar ett sådant val, inte dumhet eller okunskap heller. Terrorister är inga offer. De är förövare, och ska behandlas som sådana.

SWISH 123 396 2354

BANKGIRO 526-9246

https://www.patreon.com/Heberleinsetik

25 kommentarer till “Terrorister är inga offer”

 • Många svenskar verkar älska att offerförklara andra. Förmodligen inger det en känsla av makt och överläge hos den som utser offer. Nån typ av sjuk ”tycka synd om” pyramid, en hierarki. Osmakligt.

 • Personligen tror jag att många av dessa är psykopater. En människa utan psykisk störning kan inte utföra sådana fruktansvärda handlingar. Läs om psykopati. Det hjälper inte att behandla dessa väl och tro att de skall förändras. Anders Behring Breivik bedömdes vara grav narcissist. Psykopati är snäppet värre. De skall helt enkelt låsas in för att skydda allmänheten, då de inte går att rehabilitera. Jag minns ett inslag på tv när Anders Behring Brevik satt i rätten, då han oroade sig över ett litet sår på sin egen hand, men all dem som han hade skjutit ihjäl oroade honom inte. Man bedömde honom som gravt narcissistisk.

  • Handlingarna avgör ens görning mot sina nästa . Utan tvekan den som mördar skall dömas för sina handlingarna. Frågan är ” tand för tand, öga för ögat ” eller en annan chans istället för avrättningen av staten , eller livstidsfängelse, eller efter särbehandling i fängelser med experthjälp släpps ut efter 25 års vistelse där…Hur man bemöter norska Breiviks handling att mörda sina egna norska landsmän vilka tillhörde den socialdemokratiska partirörelsens unga medlemmar är utan tvekan en politisk handling …Vilket idag stämplas med facit i handen som terrororganisationernas infiltrering i den fria världens civilisationen som många ser som nationalist patriotism med extremist utgång mot ansvariga för sina beslut i islamiseringen av Europa…Diagnosens som narcissism är att behålla hans liv , men tiden efter händelserna ger honom befrielse med stämplingen som terrorist …Skillnaden är stor mellan terrorist och terrorist och upp till en av oss att förklara för sig själv sanningen om farorna i Värld i vilket vi lever idag skyldiga eller oskyldiga för inträffade händelserna…Det bör skiljas mellan orsak och verkan…Verkan är terrortrycket orsakat av ländernas slav och människohandeln och blandningen av migranter med rätt eller icke rätt till asylskydd under den socialliberala världsordningens företrädare i FNs och EUs paraplyskydd och islamiseringen av Europa , enligt Barcelona avtalet året 1975…Ur säkerhetspolitiska bedömning är landsförräderi i skuggan av flyktingspionaget…Vem är vilka är då skyldiga för krigsförbrytare i sina handlingar som brott mot mänskligheten ? De som ger sina underteckning för projektet eller dem som släpper in i vår civilisation terrorister eller båda och ?

 • Såg Svenska Nyheter med Jesper Rönndahl och blev mycket förvånad över med vilken flathet svenska regeringen behandlar svenska Is terrorister. Satir och humorprogram men nej detta var inte humor i vanlig bemärkelse!

 • Varför inte berätta för kurderna eller de som härbärgerar dem att vi gärna betalar för deras uppehälle ”på sämsta möjliga plats”. Skulle de som av en händelse inte överleva så sörjer vi inte över det..

 • Det är skamligt att läsa och höra om dessa mördare och våldtäktsmän om hur de vädjar till svenskarna att visa medmänsklighet och ta hem dem till Sverige.
  Och lika illa är det att läsa och höra hur svenska vänsterpolitruker vill få in dem i samhället.
  Lite samtal,saft&bulle,gratis bostad och tandvård och så vips är de snälla som lamm och ska gå på våra gator.
  Vänsterposören Stina Oscarsson ville ju betjänas i sin lokala coopbutik av terroristen Akilov.
  Vill hon att Anders Breivik ska stå i den lokala pizzan och servera kanske?
  Alla människors lika värde gäller för kulturmarxisterna, eller?

 • Ja! IS-terroristerna måste dömas hårt, om de lyckas ta sig tillbaks till Sverige. De, och deras groupies, förtjänar inget medlidande. Om det är möjligt bör deras eventuella svenska medborgarskap upphävas. Jag är så innerligt trött på de eufemismer som cirkulerat allt sedan Mona Sahlins tid som ”samordnare mot våldsbejakande extremism”. Minnesvärda beskrivningar av de där terroristernas förehavanden är, för att bara nämna ett par, ”resenärer” och ”resande”. Suck. Skönt att åtminstone hon verkar vara ett avslutat kapitel i svensk politik.

 • Bra rutet Ann Heberlein!
  Visst är det tråkigt att köra buss…stackarn…han måste gå upp på morgonen och jobba!!! Vilket miserabelt liv han för. Han måste försörja sig! Det är ju förfärligt att han tvingas till detta…

  Det provocerar mig ända in i märgbenen när jag tar del av dessa självömkande varelser som nu ropar efter barmhärtighet och som naturligtvis inte själv anser att de bär något eget ansvar för sina bestialiska och avskyvärda handlingar.
  Denna offermentalitet står mig upp i halsen!
  Om det bara finns offer, vilka är då förövarna?
  Du har alltid ett val. Och du har alltid ett ansvar att välja så rätt du bara kan utifrån dina förutsättningar och möjligheter! Att göra sitt yttersta. Att göra sitt bästa. Det är ”good enough”!

 • Jag har fyllt 57 år och därmed haft tid att under många år reflektera över vad som sker och varför men jag blir inte klok på hur svensken är funtad. Kan det vara så enkelt som HermannLindqvist (historikern) sa? – svensken är ryggradslös. Vi står inte upp för våra egna värderingar. Är det för att vi saknar även dem.

  Varför lever vi egentligen? Finns det ingenting som inte svensken kan relativisera? Är det någonting som är värt att slåss för? Jag känner ilskan komma krypande för var dag som går men vad gör jag av den? Min bästa vän sa, – vi måste kunna känna hopp. Jo visst låter det bra men utan handlingsplan känns det svårt att tro på att våra beslutsfattare kommer leda oss mot ett ljusare liv. Så jag ärvegoist jag med.. men jag erkänner ju det iaf.

  Re: IS terrorister. Låt dem straffas likt sina offer och låt inte samhället betala annat än för begravningsplatsen. Deras barn? Låt familjer med samma kultur och religion adoptera dem och ge en grundersättningen i samband med adoptionen insatt på pensionsliknande konto som utbetalar årsvis i efterskott,

 • Om man byter ut IS mot någon högerextrem samling som skulle begått dessa satans mord och våldtäkter, hade etablissemanget och vänster ömmat lika mycket för de? I helskotta heller, man skulle krävt att blodet ska flyta. Vilket rabalder det skulle bli. Men nu försöker man släta över det

 • Ett internationellt domstol och ett fängelse som förvaltas av länderna bör diskuteras som allternativ.
  Kurderna kan inte ta hela ansvaret och lösa problemet utan hjälp!
  De har offrat mycket och förvarat hela världens säkerhet från ISIS!
  År 2015 Kurdernas representant Aldar Khalil har informerat Sverige och andra länder att de flesta tillfångatagna ISIS medlemmar är från euoropiska länder och bad Om hjälp med att ta hand om problemet och inte låta sina medborgare att åka så lätt och fritt till Syrien via Turkiet!
  Kurdernas representant Aldar Khalil har blivit intervjuat av både Joakim Meden och Katya Magnusson under hans besök!

 • Men varför publicerar Expressen ett reportage som så välvilligt återger varför rätten att mörda oskyldiga människor är mördarnas? Som gammal journalist blir jag bedrövad.

 • Jag blir sarkastisk:
  Om hans önskan är att komma tillbaka till ett ”tråkigt” liv i Sverige bör väl interneringen han sitter i nu vara ännu bättre?
  Och om det tar sex år för att ta in intryck innan man reagerar på dem är han väl knappast lämplig som bussförare?

 • Mycket enkelt låt kurderna överlämna krigsfångarna till regimen i Syrien, det är där eventuella förbrytelser har ägt rum så låt deras lagar och domstolar dömma dessa personer efter deras lagar. Det vi glömmer är att USA/NATO krigade på Syriskt mark utan att Syrien hadde bett om hjälp så det är väl ingen som ska tro att Europa eller FN kommer sätta ihop en rättsapparat för det är med stor sannolikhet att USA/NATO har begått någon typ av fel typ bomb som slog ner fel. Det är ju mord då dom inte hadde där och göra. Då skall väl dessa prövas inför domstol också. Jäddra vilken apparat.

 • Hade jag krafter så skulle jag lyft dig högt, högt upp.Kan bara instämma med dina åsikter. En liten parentes; jag blev avstängd från FB när jag skrev….. not every …. to be followed. kan ej skriva mer då blir jag väl avstängd igen.

 • …kan bara instämma i allt du skrev… en liten notis från mig… blev avstängd från FB pga mitt inlägg där jag skrev …not every——-och mer kan jag inte skriva för då stänger de ner mig igen…. vilka är de som väljer vad som inte kan skrivas.. vore intressant om du kan kommenterar mig….

 • De enda offren i detta är deras barn som får lida för sina föräldrars fruktansvärda val…

Kommentera