För några dagar sedan kunde jag läsa i min morgontidning att en 19-årig man med ”okänd identitet” står åtalad för mordförsök på 10 personer i Lund den 1 januari i år. Han uppger i förhör att syftet var att döda. I dagens Skånska Dagbladet finns ytterligare information: ”Inledningsvis misstänkte polisen att det rörde sig om ett terrorbrott, då handskrivna religiösa texter hittades i bilen. Det avfärdades dock efter att en islamolog fått analysera texterna”.

Vi har alltså en ung man med ”okänd identitet” som stjäl en bil och försöker köra över inte mindre än tio människor mitt i centrala Lund. Han uppger i förhör att syftet var att döda. I bilen återfinns handskrivna ”religiösa texter” vilka av allt att döma är av muslimsk art eftersom en islamolog – Jan Hjärpe – inkallades för att bedöma texterna. Min slutsats är att detta rör sig om ett misslyckat terrordåd. Det är oerhört.

Hur kommer det sig att rapporteringen om detta, att en person med berått mod försökte köra på inte mindre än tio personer i centrala Lund på Nyårsdagen, inte rönt större uppmärksamhet? Jag finner en notis i Sydsvenskan från den femte januari. Eftersom jag var i London då och inte tog del av svenska nyheter gick det mig förbi. Borde inte ett förmodat terrorbrott i lilla Lund rendera större uppmärksamhet och intresse?

Det är precis det här agerandet från pressen som eroderar medborgarnas förtroende för dem. Ett förmodat terrordåd i Lund, av en man som tycks ha religiösa motiv, borde ha ett stort nyhetsvärde. Det är svårt att inte tänka tanken att media valt att mörka. Jag undrar också över polisens tvärsäkra uttalande redan den femte januari att det inträffade inte var ett terrorbrott. Hur visste dom det? Och varför anlitas Jan Hjärpe som expert? Jan Hjärpe är en person som ägnat hela sitt yrkesliv åt att försvara islam och utmåla islam som en fredlig och kärleksfull religion. Polisen borde tagit in en terrorexpert, inte en apologetisk islamolog.

Vi har rätt att veta vad som händer i vårt land och våra städer. Det är obegripligt att journalister inte förstår att ett förmodat terrordåd i en idyllisk skånsk universitetsstad har både allmänintresse och nyhetsvärde. Min respekt för journalister i allmänhet och journalister på Sydsvenskan i synnerhet har sjunkit ännu några snäpp.

SWISH 123 396 2354

BANKGIRO 526-9246

https://www.patreon.com/Heberleinsetik

 

 

 

8 kommentarer till “Terrordåd i Lund?”

  • Du kan ju för egen del ta upp detta i ditt numera, åtminstone på riksplan ryggradslösa parti Moderaterna om att ställa krav på journalister och Public Service. Fri journalistik ska nödvändigtvis inte innebära att man döljer saker och ting. Dags att skrota den förbaskade värdegrunden en gång för alla.

  • Bravo, Ann. Tack för upplysningen. Vi vet vi inte kan lita på politiker och media. Och tyvärr heller inte på polis. De ljuger friskt. Hellre ofrer de nogle svenska liv än riskerar att bli beskyllda för rasism eller liknande.

  • Jodå, kommer ihåg notisen om dådet och reagerade på att det inte rapporterades mer om det.
    Min misstanke direkt var att det var mörkläggning.

  • Han kommer väl belönas nu av regeringen med högre bidrag, gratis utbildning o självklart större lägenhet haha sjukt land detta då ni försvarar terrorister islamister m.m sjukt sjukt

  • Det kan väl vars lämpligt att fråga t ex Magnus Ramstorp om hans bedömning av händelsen? Inte förvånande att det inte skrivits och talats mer om det. Samtidigt kan jag se en poäng i att inte ge uppmärksamhet åt ytterligare en galning som inte förmår göra annat än sträva efter hjältestatus i den sjuka värld som kallas radikal islamism. Tig gärna ihjäl dem, förordna en lokal försvare i brottmålet och ingen ”stjärnadvokat” från Stockholm samt hoppas att domsolen dömer till livstids utvisning efter avtjänat straff.

  • När muslimer försöker mörda europeer (sker nästan dagligen) så gör mainstream media allt för att dölja och minimera det. När en infödd europé gör det det samma så blåses det upp till jättelika rubriker och journalisterna drar upp det i åratal.
    Just just rapporterar alla brittiska journalister förfasade om att en britt (med hans namn så klart!) hade planer om spränga en moské i London med fyrverkeripjäser.

Kommentera