Kronans fall är dramatiskt. Trots låg inflation faller kronan: Sedan 2003 har kronan tappat 20 procent i förhållande till euron, och fallet fortsätter med oförminskad kraft.

Det är inte bara kronan som faller. Kommun efter kommun faller, med stora budgetunderskott, växande arbetslöshet och enorma utgifter för försörjningsstöd.

I veckan kom ett nödrop från Filipstad: Det socialdemokratiska kommunalrådet uppger att kommunen har kostnader för försörjningsstöd på 31 miljoner. Det är enormt mycket pengar för en kommun med knappt 11 000 invånare. Filipstad är en av de kommuner som, i förhållande till sin folkmängd, tagit emot flest nyanlända i anslutning till flyktingkrisen. Per Gruvberger, som det arma kommunalrådet heter, säger att arbetslösheten bland de nyanlända är skyhög. I vissa grupper (somalier, syrier och afghaner) är 80 procent av de vuxna utan arbete. Gruvberger vädjar nu om hjälp. Han vill ha 50 miljoner av staten – varje år. ”Det skulle göra stor skillnad”, säger Gruvberger.

Filipstad är bara den senaste i raden av kommuner i akut kris. Kalix saknar 34 miljoner. Vilhelmina går back med 40 miljoner. Sandviken, en av de första kommunerna som larmade, går back 40 miljoner.

 

Det finns likheter mellan de krisande kommunerna. De är små kommuner, med mellan 10 och 20 tusen invånare, de är gamla bruksorter som haft en krympande befolkning sedan 1970-talet – och de är S-ledda sedan mannaminne. När den stora flyktingboomen slog till såg de möjligheten att fylla sina tomma lägenheter och kapa åt sig statliga bidrag för att ta emot nyanlända. Kanske trodde de verkligen att ett stort flyktingmottagande skulle rädda kommunen genom att generera mer arbetskraft och fler skattebetalare? Kanske tänkte de att de nyanlända skulle lämna kommunen för att söka sig till storstäderna efter etableringstidens slut?

Jag vet inte. Men det är tydligt att de lönas illa för att de tagit emot nyanlända i stora skaror. Lilla Norberg i Västmanland tillhör också de kommuner som tagit emot flest flyktingar i relation till befolkningsmängd. 2016 utgjordes en femtedel av alla under 18 år i Norberg av nyanlända. Då sade kommunstyrelsens ordförande Åsa Eriksson (S) till Skolvärlden att ”den stora befolkningsökningen är oerhört positiv och välkommen”. Undrar om Eriksson fortfarande är lika positiv? Norberg tillhör numera nämligen de farligaste platserna i Sverige. 2017 låg de på nionde plats över farligaste områdena i Sverige. Över dem på listan låg fyra stadsdelar i Stockholm (Norrmalm, Rinkeby-Kista, Skärholmen och Södermalm) Göteborgs centrum och öster, Malmö Norra – och Ljusnarsberg!

Ljusnarsberg är en pyttekommun i Västmanland med knappt 5000 invånare. Ljusnarsbergs kommun tog emot flest flyktingar i hela landet per 1000 invånare 2015.

I det stora flyktingmottagandets spår ser vi nu skenande siffror för försörjningsstöd, skyhög arbetslöshet och kraftigt ökad kriminalitet. Kostnaderna är för stora. Vi måste vidta drastiska åtgärder omedelbart: Flyktingstopp, repatriering, sänkta bidrag och utvisning som regel för alla utan svenskt medborgarskap som begår brott. Nu måste våra politiker vakna. Varför gör de ingenting? Vårt land går i bitar medan de drömmer mardrömmar om klimatkriser och högerextremism. Ta itu med det som är akut nu.

SWISH 123 396 2354

BANKGIRO 526-9246

https://www.patreon.com/Heberleinsetik

 

 

 

11 kommentarer till “Inte bara kronan faller: svenska kommuner på fallrepet”

 • Fallande kronan med kommunala fallrepet hänger ihop vilket orsakat av statens slav och människohandeln och blandningen av migranter med rätt eller icke rätt till asylskydd. Det är verkan på orsakerna av socialliberala världsordningen förespråkare , enligt Barcelona avtalet året 1975 för islamiseringen av Europa under FNs och EUs paraplyskydd…Svenska staten har förlorat , liksom EUs medlemsstater delvis, undantag av de 4östländer ( Ungern, Slovakien, Tjeckien , Polen ) av det viktigaste uppdraget att skydda staternas och medborgarnas säkerhet mot inre och yttre fiender.

 • Som Sanandaji skriver om den svaga kronan: ”Omvärlden håller på att devalvera Sverige”

 • Trots högkonjunktur i så många år, så är det helt fantastiskt att man kan hamna i, samt få till detta ekonomiska läge i Sverige. De kommande åren kan bli oerhört svåra för landets kommuner. En sådan extrem migrations politik, som ett naivt styrt Sverige, nu har bedrivit med dessa orimliga nivåer på mottagande. Kan naturligtvis inte sluta på något annat sätt. De stora minustecknen kommer nu att komma på löpande band i kommunernas bokslut och inför kommande budgetplaneringar. Det tragiska i det hela, är att politikerna som har satt landet i detta läge ,fortsätter att prata i termer om att allt kommer bli bra och ”lönsamt”. Självkritiken och den faktiska verklighetsanalysen vill man inte höra talas om. Man fortsätter sitt fasadpolitiska och faktaresistenta malande i debatt efter debatt. De stora samhällsproblemen verkar dem inte synliga. Samtidigt flyttar man fokus till att katastrof-förklara miljö och klimat. När det är den samhällsekonomiska krisen, som man är ansvarig för, som är betydligt närmare en ”katastrof”. Man kan väl ändå glädjas över att fler och fler svenskar inser och förstår, betydligt mer än många av våra folkvalda. Då de lever i något vi kallar verkligheten. Så hoppet finns ändå ,för att manövrera ut dessa olämpliga företrädare, som har ställt till det på så många håll och kanter.

  Sveriges kommuner går mot en välfärdskris.

  https://www.dagenssamhalle.se/debatt/sveriges-kommuner-gar-mot-en-vaelfaerdskris-30888

  (Kommunförbundet informerar 13.2.2019) ”Bokslutsprognoserna för 2018 visar på en alarmerande situation för den kommunala ekonomin. Resultatet för 2018 är negativt i 196 kommuner, dvs. rentav två tredjedelar av kommunerna. Året innan hade 55 kommuner negativt resultat.”

  https://www.kommunforbundet.fi/pressmeddelande/2019/krislage-den-kommunala-ekonomin-tva-av-tre-kommuner-har-negativt-resultat

 • Orden ”Flyktingkrisen”, ”Flyktingmottagande”, ”Flyktingboomen”, ”Flyktingmottagande”, ”Flyktingar” och ”Flyktingstopp” förkommer i texten och vissa flera gånger.

  Dessa unga män som ofta deserterat från sin militärtjänst har aldrig varit flyktingar!

  Sluta använda det ordet som skall leda till sympati för patrasket!

  Neutralt kan man använda ordet ”migranter”

  Korrekt skall de kallas invällare (som skulle skjutits vid gränsen, som man gör när främmande män invaderar ett land), parasiter och lycksökare!

  En man stannar hemma och skyddar kvinnor och barn och land.

  Sedan; varför väljer muslimer att flytta till en kristen världsdel? Som gjort för problem!

 • Artikeln uppskattas. Men om man skall tala klartext så måste kommunpolitikerna ha inbillat sig att alla flyktingar skulle få ett jobb och börja betala skatt.

  Hur man nu kunde vara så dum att man föreställde sig något sådant. Var skulle de jobben komma ifrån? Varför har inte de jobben kommit förut till kommunens invånare. De som tvunget flyttat ut ur kommunen på grund av bristande arbetstillfällen.

  Alternativet är att regeringen antytt att staten för evigt skulle stå för migranternas kostnader. Därav kommunpolitikernas jubel åt de ökade invånarantalet.

  Som jag ser det så finns bara det senare alternativet. Det är ursäktat med att staten lagstiftningsvägen tvingade kommunerna att ta emot av Migrationsverket portionerade antal migranter. Och ur den slutsatsen är det inte konstigt att vissa kommuner jublade över det ökande antalet invånare. Men såg inte problemet med ett antal sysselsättningslösa unga män och vad det kan ställa till med socialt och kriminellt. En del kommunpolitiker såg dock realistiskt på detta och obstruerade med rätta men fick naturligtvis inget gehör.

  När nu i efterhand när nästan alla ansvariga parter, FN och EU, erkänt att det är till 97% inga människor som flyr för sina liv, alltså inga flyktingar, så är massinvandringen helt klart något som våra toppolitiker tvingar på oss av helt andra orsaker än att det skulle på något vis främja landet och dess befolkning vare sig ekonomiskt, socialt eller kulturellt. Det är helt andra och till synes destruktiva orsaker till detta.

 • Det är ingen idé att skrika, det kommer inte att hända någonting ändå. Förrän förfallet är så stort att allting bara rasar.

 • Trots högkonjunktur i så många år, så är det helt fantastiskt att man kan hamna i, samt få till detta ekonomiska läge i Sverige. De kommande åren kan bli oerhört svåra för landets kommuner. En sådan extrem migrations politik, som ett naivt styrt Sverige, nu har bedrivit med dessa orimliga nivåer på mottagande. Kan naturligtvis inte sluta på något annat sätt. De stora minustecknen kommer nu att komma på löpande band i kommunernas bokslut och inför kommande budgetplaneringar.

  Det tragiska i det hela, är att politikerna som har satt landet i detta läge ,fortsätter att prata i termer om att allt kommer bli bra och ”lönsamt”. Självkritiken och den faktiska verklighetsanalysen vill man inte höra talas om. Man fortsätter sitt fasadpolitiska och faktaresistenta malande i debatt efter debatt. De stora samhällsproblemen verkar dem inte synliga.

  Samtidigt flyttar man fokus till att katastrof-förklara miljö och klimat. När det är den samhällsekonomiska krisen, som man är ansvarig för, som är betydligt närmare en ”katastrof”. Man kan väl ändå glädjas över att fler och fler svenskar inser och förstår, betydligt mer än många av våra folkvalda. Då de lever i något vi kallar verkligheten. Så hoppet finns ändå ,för att manövrera ut dessa olämpliga företrädare, som har ställt till det på så många håll och kanter.

 • Socialdemokratiskt styrda kommuner ute i landet tog gladeligen emot mängder av bidragstagare. Så länge staten, dvs alla skattebetalare, stod för notan så var sossekommunalföreträdarna glada. Nu kommer notan. Men varför gnäller politiker och de som bor där? De har ju röstat på S och deras stödpartier. Samt fått den politik som S vill ha. Så betala notan och se glad ut.

 • Socialister begriper sig inte på ekonomi, och gjorde de det skulle de inte vara socialister🤥

Kommentera