Ingen har väl undgått turerna kring IS-terroristerna Mikael Skråmos och Amanda Gonzales Papes efterlämnade barn? Nu befinner de sig på hotell i Erbil, i det irakiska Kuridistans huvudstad. Där väntar de på att få sina papper i ordning så att de skall kunna åka ”hem” till Göteborg. Ja, tre av barnen har ju förstås aldrig satt sin fot i Sverige någonsin – de är födda i en krigszon i Mellanöstern.

Vilka är det då som skall ta hand om de föräldralösa barnen? När barnens morfar Patricio Galvez var nere i området för en månad sedan dök Dagens Nyheters reporter Niklas Orrenius upp. I en artikel som publicerades i tidningen den 13 april – och då barnen fortfarande befann sig i ett kurdiskt läger i Al-Hol – spekulerades det om inte mormodern Ulrika Pape (alias ”Umm Hamza”) kunde vara en lämplig förälder.

Detta fick nog en och annan att höja på ögonbrynen. Ulrika Pape, nu 48 år gammal, träffade Galvez, fick Amanda 1993 och separerade strax från barnets fader. Amanda fick faderns tidigare efternamn, Gonzales. Ulrika Pape och dottern konverterade till islam, 2007, och Skråmo dök upp i den unga flickans liv några år senare. Han var konvertit sedan tidigare och efter bröllopet radikaliserades paret och svärmodern i så hög grad att de 2014 bestämde de sig för att flytta ned till Syrien och bli en del av IS nygrundade ”kalifat” i huvudstaden Raqqa. Med på resan följde även Umm Hamzas två yngsta barn, en flicka på sju och en pojke på nio år, liksom paret Amandas och Mikaels fyra första barn.

I Raqqa kom Ulrika Pape att fungera som rekryterare för kvinnliga IS-adepter, under det att Gonzales passade barn och Skråmo arbetade inom något slags propagandadetalj, eftersom han uppenbarligen inte dög för någon stridande befattning. I november 2015 lämnade Ulrika Pape tillsammans med sina yngsta barn Raqqa för att återvända till Sverige. Anledningen var de allt intensivare allierade luftangreppen mot staden. Denna resa var dock inte helt riskfri. IS tillät ingen att ”desertera” från ”kalifatet”, så Pape fick helt enkelt fly och blev under en tid uppehållen vid den turkiska gränsen och kunde inte komma vidare. Rykten gör gällande att hon då fick hjälp av svenska UD och svensk underrättelsetjänst att tillsammans med den svenske jihadisten Berlin Ghildo ta sig över gränsen och återvända till Sverige.

Här hemma har hon sedan dess prisat den Islamiska Statens företräden på sociala medier från sin bostad i Göteborgstrakten, där hon även delvis försörjt sig som dagmamma.

Är detta rätt person att ta hand om Skråmos sju barn? Dagens Nyheters reporter Niklas Orrenius verkar vara övertygad om att hon lämnat sina islamistiska böjelser bakom sig. Hon är inte längre radikal och han stödjer sig i sin artikel på en mystisk anonym ”myndighetsperson”:

”När Michael Skråmo och Amanda Gonzales och deras fyra barn 2014 reste till Syrien och gick med i terrorgruppen IS – då följde Amandas mamma med. Mamman återvände till Sverige under 2016.

– Hon har släppt hela den grejen nu. Hon vill inte ha något med IS att göra. Hon är inte längre den person hon var då.

Att barnens mormor lämnat IS-ideologin bekräftas för DN av en myndighetsperson med stora kunskaper i avradikalisering.”

Även svenska myndigheter har tydligen tyckt att hon är en fullt acceptabel mamma, trots att hon varit verksam inom en av världshistoriens mest brutala terrororganisationer. Hon anses vara fullt förmögen att inneha vårdnaden över sina två yngsta barn trots att hon lämnade Sverige med dem och drog med dem på en par år lång odyssé nere i Syrien.

Men är Ulrika Pape avradikaliserad, som Dagens Nyheter vill få oss att tro?

För ett par dagar sedan begav sig faktiskt Pape själv ned till Erbil för att träffa sina barnbarn. Expressens Mellanösternkorrespondent Kassem Hammadé häckade utanför hotellet och gjorde sitt bästa för att komma i kontakt med henne. Detta gick inte så bra, men han kunde i varje fall konstatera att hon inte tycks ha lämnat sina övertygelser helt och hållet bakom sig: ”Vid minst ett tillfälle tog hon fram sin mobiltelefon och spelade islamistiska sånger för barnen.”

Som man säger om zebran: ränderna går aldrig ur.

Erik van der Heeg

SWISH 123 396 2354

BANKGIRO 526-9246

https://www.patreon.com/Heberleinsetik

6 kommentarer till “Gästinlägg: Mikael Skråmos svärmor – vad vet vi egentligen?”

  • Hon skall absolut inte få tillgång till sina barnbarn, låt barnen få en normal uppväxt utan påverkan av denna fruktansvärda religion. Helst långt utanför Göteborg.🧸🧮🎈

  • I Sverige är alla Islamister änglar enlig regeringen. Ände fördelen att bli gammal är att man snart slipper angagera sig i vansinnet!

  • Människor ändras inte väder gör det inkompetenta svenskar ni är tar in pest o kolera till detta land ger dom allt medans vi o ni svenskar svälter går bra för detta land med haha hela världen garvar åt er o det gör jag med islamisterna har redan tagit över detta land sorgligt pga av att ni är för snälla o taffata bravo Svensons folket som koppar sig själva idioter ni är

Kommentera