En av Sveriges absolut mäktigaste opinionsbildare fastnar på bild när han är på väg att ta ett flyg till en eller annan exotisk ort tillsammans med sin familj. Bilder på en sammanbiten opinionsbildare flankerad av ett par resväskor modell större publiceras på Nyheter Idag och sprids blixtsnabbt. Nästan lika snabbt vaknar indignationen över publiceringen. Opinionsbildarens politiska fränder (S) menar att publiceringen av smygtagna bilder från en flygplats är ett intrång i opinionsbildarens privatliv.

Hela incidenten hade varit obegriplig före årsskiftet 2017/2018. För två år sedan skulle det ha exakt noll nyhetsvärde att en ledarskribent på Aftonbladets ledarsida tar flyget till en semesterort. Ingen skulle höjt på ögonbrynen. Ingen skulle heller hävdat att det var ett intrång i någons privatliv att publicera bilden på personen i fråga tagna på en flygplats. Både nyhetsvärdet och hävdandet av flygandet som en privatsak handlar om skam: att flyga har blivit skambelagt, något som den aktuella ledarskribenten själv bidragit till i hög utsträckning.

Det började med att ett par samvetsömma skribenter på Expressens kultursida bekände sina miljösynder och avlade heliga löften att aldrig mera flyga. Jens Liljestrand kan ha varit först med sitt pekoral om korallrev och tecknad barnfilm. Varenda anständig skribent i landet kände sig manad att ansluta och kultursidorna fylldes av klimatångest. En skälvning gick genom sociala medier, från kvarteren runt Mariatorget till våningarna i Vasastan, nådde prekariatet i Kransen och barnfamiljerna i Gamla Enskede.

Nu var det upp till bevis, dags att bekänna färg och göra avbön, bevisa att man befann sig på rätt sida, den goda sidan, den Allvarligt Oroade sidan, de upplystas skara. Klimatsyndarna piskade sig själv blodiga, ventilerade sin ångest, tvättade sin smutsiga flygbyk offentligt och inneslöts i den varma, goda gemenskap som de rättfärdiga utgör. Under sektliknande former erkände människor – ”ja, jag har flugit” – ångrade sig och lovade att aldrig mera synda – ”jag skall aldrig mer flyga”. Efter den initiala chocken – herregud, hur ska det nu gå med semestern? – infann sig en känsla av harmoni och tillförsikt: Äntligen erbjöds en ny möjlighet att manifestera sig själv som samvetsöm och föredömlig! Dessutom utan att egentligen behöva göra något. Inga insamlingar krävdes, varken hem eller hjärtan behövde öppnas, inget skulle skänkas eller presteras – nej, allt som krävdes var detta, att avstå. Påtagligt många profilerade antirasister och öppnagränservurmare anslöt sig omedelbart till flygvägrarnas ångestfyllda skara.

När sedan Grön Ungdoms språkrör Hanna Lidström i en intervju i KIT försvarade sitt ymniga flygande till pojkvännen i London och exotiska semesterorter med att ”ingen är perfekt” och att det här med flyg och miljöförstöring inte är ett problem på individnivå utan ett strukturellt problem ljöd en suck av lättnad genom församlingen. Ingen behöver offra varken semesterresan till Kap Verde, besöken hos släkten i USA eller jobbresan till Umeå på grund av klimatskäl. Det spelar ingen roll vad du gör – bara du bekänner dig till rätt lära.

Anders Lindberg, som nu fastnat på bild när han sammanbitet checkade in på Arlanda tillsammans med sin hustru, socialdemokrat som profilerat sig på att driva miljö och klimatfrågor, bekänner sig uppenbarligen till samma doktrin som Hanna Lidström. Det gör för övrigt också landets finansminister Magdalena Andersson (S) som i en intervju med Aftonbladets Lena Mellin i samband med Almedalsveckan säger att ”det viktigaste man som privatperson kan göra för klimatet är att sluta flyga” för att i nästa andetag frankt tillstå att hon tagit flyget till Visby.

Viljan att manifestera sin egen förträfflighet liksom ivern att uppfostra den omoraliska pöbeln är oändlig. För människor som gjort karriär på att vara folkfostrare och moraliska föredömen kommer alltså klimatångesten som en välsignelse. Den där idén om öppna gränser och öppna hjärtan blev så komplicerad. När sedan det där språkröret kom undan med att samtidigt hävda att alla måste ta sitt ansvar och genast sluta flyga och försvara sitt eget ymniga flygande – ja, då blir det bingo. Man kan äta kakan och ha den kvar.

Den skamsna medelklassen kommer garanterat att slicka i sig varje ord, ta till sig klandret och riktigt vältra sig i sin skam och sitt dåliga samvete, utan att ställa några krav på att opinionsbildare och politikerlever som dom lär. En win-win.

SWISH 123 396 2354

BANKGIRO 526-9246

https://www.patreon.com/Heberleinsetik

12 kommentarer till “Flygsyndarna”

 • Varför flyget är straffskattemål på den socialliberala regeringsmakten och sina koalitioner ? Enkelt i det moderna krigsföringen flygplanen är maktfaktor …Tror de straffskatteindrivarna att kan man förebygga ett krig genom sina skatteinsatser ? …Misslyckad kunskap om varför bryter ut krig mellan fredliga stater och folk i olika världsdelar…Förstås motionsförespråkare får ta flyget var som helst i Världen , eftersom de tillhör till dubbelmoralens översittarklassen.

 • I stort sett inget präglas så mycket av känsloargument, hysteri och faktaresistens som den nuvarande debatten om flyget. Det svenska flygets klimatpåverkan är så marginellt att det knappast går att mäta. Och globalt sett rör sig flygets klimatpåverkan inte om mer än cirka tre procent. Den som reser med ett fullsatt flygplan släpper personligen ut ungefär lika mycket växthusgaser som om vederbörande hade åkt moped till sitt resmål. Och även om alla plan i Sverige skulle stanna på marken från och med i morgon, så skulle de minskade utsläppen ätas upp inom några månader av det ökande flygandet enbart i Kina.

  Ändå är det flyget som pekas ut som en av de största miljöbovarna. Både av opinionsbildare och ledande politiker. Frågan som uppstår är varför? Varför görs ett av de allra minsta problemen till ett av de största? Är det okunskap och obildning? Ren dumhet? Ideologiska låsningar? Eller bottnar det i någon slags självspäkningsfilosofi där människor helt enkelt inte ska få ha det för bra? Att det i botten ligger någon form av sjuklig moralism likt den som kan ses i vissa religiösa sammanhang.

 • Hej.

  Så där höll frikyrkorna på förr: syndaren stod mitt i rummet i en cirkel och gjorde avbön för sina synder.

  Bokstavskommunisterna gjorde likadant: folk fick bekänna borgerliga tankar och känslor, och belades med olika straff av kampgruppens ledare.

  Det är inte för inte som den katolska bikten har sina fördelar, om en gudlös får säga så.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 • Hört ordspråket ”Många bäckar små gör en hel å” ? Vad kan bli fel med att ALLA hjälps åt för att komma i mål? Att man gör sitt bästa, efter förmåga och är ärlig i det? Så skönt det vore om alla slutade ”kasta sten i glashus” och slutade med politiskt käbbel för detta är inget annat än just det. Får köpa mörka glasögon för att inte kunna läsa och hörlurar som stänger ute allt dravel. Tack för ordet.

 • Anders har fått början av sin semester förstörd precis som han och pk förstört många andras liv och framtid. Twitter har mängder av kommentarer. Några tar honom i försvar genom att prata om högerpopulism och nättroll. Det är fult när ämnet är Anders journalistiska heder. Själv önskar jag honom en trevlig semester med fru och barn och hoppas han kommer som en journalist som granskar makten. För mycket begärt? Säkert, eftersom han inte sågar av den sosse-gren som föder familjen.
  Saxat några twitterkommentarer i min smak av N.N.

  ”Vi alla är glada över att detta har skett så att vi kanske få tyst på dig när det kommer till ditt hat mot vanliga folk och deras behov
  …….
  Som tur är så påverkar Anders flygresa inte klimatet. Det gör ingen annans flygresa heller. Däremot gynnar det att olika kulturer möts på ett hyfsat positivt sätt, utan att någon behöver försörja någon annan. Tvärt om gynnar det ’mottagarlandets’ ekonomi, som en sorts u-hjälp.
  …..
  Äsch då! Anders o hans EU-fru tjänar så mkt så de har råd att köpa hur många utsläppsrätter som helst. Det är bara den sönderbeskattade pöbeln som ska rätta in sig i ledet och stanna hemma. Anders här tillhör ju nomenklaturan vettja!
  …..
  Självklart ska inte dina barn vara med på bild, de ska ju inte behöva må dåligt av att deras far hycklar. Ha en skön flygtur.”

 • Detta handlar nog mer om att rikta folkets blickar från den pågående migrationskrisen, sjukhuskrisen, våldskrisen, skjutningskrisen, bränna bilarkrisen, skolkrisen, poliskrisen och politikerförtroendekrisen mot något som låter trovärdigt men som är närmast omöjligt att påverka. Dvs jordens klimat.

  • Ett mycket riktigt påpekande. Klimatet har diskuterats sedan 1970-talet och frågan är varför denna hausse just nu. Förklaringen måste vara att multikulti inte är så kul längre med ungdomsrån, bilbränder, stenkastning på polisen etc. Klimatet blev PK-isternas räddning.

 • Värdefull text som klargör hur lågt ”barnprogramssverige” sjunkit ! Eftersom jag konsekvent vägrar betala för DN,SVD, Aftonbladet och Expressen med hänvisning till den infantila journalistiken är dina texter som att återvända till den intellektuella världen. Det enda dessa kvällstidningar (DN,SvD inkluderat) behöver göra för att öka sina upplagor med 30-40 % är att återgå till en journalistik för vuxna ! Vad är det som fått chefsredaktörerna att tro att den viktigaste egenskapen en text måste ha för att väcka intresse är att den liknar ett barnprogram från 70-talet ? Övertydligt,förenklat, utan ämnets komplexitet, naivt, faktafattigt, fullt med känslor och gärna med STORA BOKSTÄVER -bolibompa ! Kan det vara så att våra tidningar idag, likt bönderna, subventionerats till inlärd hjälplöshet av de socialistiska partierna S,V,Mp,C,L ?? Är man mer angelägen om att skriva om ”rätt saker” på ett övertydligt PK-vis än att blidka läsarnas önskan om kvalitet – finansieringen kommer ju från politiken så låt oss skriva om det politiken vill.

 • Anders ”Flygskam” Lindbergs kollega Jonna Sima har twittrat att det är ok att flyga när det tillhör privatlivet. Magdalena Andersson sade i en intervju i Almedalen att det är ok att flyga i jobbet. Så, vad är problemet?

 • Nyligen släppte FNs handelsorgan Unctad en rapport som visar att klädbranschen är en större miljöbov än vad flyget och sjöfarten är – tillsammans. Klädindustrin står för 8 procent av utsläppen av växthusgaser, medan sjöfarten släpper ut 2-3 procent och flyget 2 procent.

  Jag vill se mer lättklädda politiker och journalister. För då kan de flyga och fara vart de vill.

Kommentera