I veckan utsattes den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali för ett potentiellt mordförsök. En okänd gärningsman hade vandaliserat lacken på hans bil, samt skurit upp däcken. Bali och hans flickvän hann sätta sig i bilen och köra iväg innan de upptäckte att något var fel med däcken. Hade hastigheten varit högre, hade de saboterade däcken kunnat leda till ödesdigra konsekvenser, för Bali och hans flickvän, men också för övriga trafikanter.

Hatet mot högern tar sig alltmer konkreta former. Hoten och trakasserierna mot politiker har ökat generellt – och mest utsatta är SD-politiker på lokal nivå. Enligt en enkät från Demoskop har 47 procent av SD-politikerna utsatts för grova förolämpningar på sociala medier, hot vid politiska möten, fysiskt våld eller skadegörelse. En större undersökning från Brå bekräftar den bilden. Sverigedemokrater, i synnerhet kvinnliga sverigedemokrater, är mer utsatta för hot, hot om våld, trakasserier, våld och skadegörelse än politiker med annan partitillhörighet.

Vad har det med Hanif Bali att göra – han är ju inte sverigedemokrat utan moderat? Svaret stavas demonisering. I åratal har ledarsidor, kulturskribenter, opinionsbildare och företrädare för andra politiska partier ägnat sig åt att smutskasta Sverigedemokrater. Sverigedemokrater framställs som obildade rasister, som främlingsfientliga, som hatiska. Det har gett konsekvenser i form av stigmatisering och exkludering, hat och hot.

De senaste åren har moderaterna, eller snarare en handfull moderater med Bali i spetsen, stått i fokus för smutskastandet. Drivande i demoniseringen av Bali har Dagens Nyheters och Sydsvenskans ledarsidor varit. Med epitet som ”fiskmåshöger”, Neandertalhöger”, ”höhöhöger” och ”avgrundshöger” konstrueras Bali och ett antal andra moderater som oberörbara – så vidriga att ingen vill förknippas med dem, ingen vill ha med dem att göra. Andra ledarsidor, ett större antal politiskt okunniga kulturskribenter samt horder av twittrare reproducerar glatt Dagens Nyheters och Sydsvenskan fula påhopp. Den ”oanständiga högern” – se där, ett epitet till! – görs till en pinsamhet, ett problem för partiet – trots att Bali och övriga inom denna ”avgrundshöger” har ett starkt stöd bland väljarna. Den moderata partiledningen har dessvärre inte alltid varit glasklara i sitt stöd av enskilda moderater som blivit utsatta för direkta förtalskampanjer från ledarsidor.

Den korrekta benämningen på det som skribenter som Per Svensson och Per T Ohlsson ägnar sig åt är avhumanisering. Genom att benämna sin motståndare som något annat än mänsklig – fiskmås, Neandertalare – berövas han sitt värde som människa. Det är en välkänd strategi vid folkmord och i krig; Motståndaren, den som ska tillintetgöras, benämns inte som människa, utan blott som ”fiende”, ”jude”, ”kackerlacka”. De flesta människor upplever nämligen ett starkt tabu mot att skada andra människor. Om det ska förmå att göra just detta, skada andra människor, måste vi ändra på deras uppfattning angående fiendens mänsklighet: Det här är inte en människa. Det är en Neandertalare. Alltså behöver du inte ta några speciella hänsyn till den här varelsen.

Filosofen Jonathan Glover beskriver avhumaniserandets process utförligt i Humanity. A Moral History of the Twebtieth Century. Objektifieringen ingår i strategi: att håna, häckla och förnedra sitt offer underlättar våldet. Socialpsykologen Philip Zimbardo gör samma reflektion i The Lucifer Effect: How Good People Turn Evil. Han påpekar att avhumaniseringen är en förutsättning för människor som uppfattar sig själva som ”goda” för att kunna utföra handlingar som de under normala omständigheter och i andra sammanhang betraktar som moraliskt klandervärda, kanske till och med onda.

Vad kan man dra för slutsats av det ymniga hatet mot sverigedemokrater och moderater? Av attentatet mot Hanif Balis bil? Den rimliga slutsatsen är att ord påverkar människor uppfattningar och värderingar. Den slutsatsen bör leda till att ett antal skribenter på några av Sveriges största tidningar måste besinna sig och fundera över vad deras ständiga avhumanisering av ett mindre antal namngivna personer leder till. Om de inte vill ha blod på sina händer är det hög tid att besinna sig nu.

(Jag har för övrigt själv blivit utsatt för hot, både på nätet, i mail och i brev och i den konkreta verkligheten. Vid ett tillfälle gav sig en man på mig och väste ”du är ond” och ”du är emot godhet”. Var tror ni att han fått den uppfattningen från?)

SWISH 123 396 2354

BANKGIRO 526-9246

https://www.patreon.com/Heberleinsetik

11 kommentarer till “Hatet mot högern”

 • Gärningsmännen agerade efter ett känt recept. Lackreporna skulle dra bort uppmärksamheten från de skadade hjulen. Däcken skadades endast på passagerarsidan dessutom, men man skar oskickligt för djupt så att däcket brast redan i låg fart. Därför misslyckades den tilltänkte lönnmördaren.

  • Hej.

   Du menar genomgående god svenska, få stavfel, inga svordomar, få vidare nedsättande uttryck, tämligen saklig argumentation med logisk struktur, aktuell samhällskritik, och ibland även hög grad av konkretion i probelm- och lösningsformulering?

   Till skillnad från kommentarsfält/debatt-trådar hos Politism, #jagärhär, Näthatsgranskaren, och liknande brukar se ut. Föga förvånande då S-väljare är de lägst utbildade; SCBs PSU för 2018 visar att 40% av de väljare som endast har förgymnasial bakgrund röstar S.

   Sedan kanske någon skall påminna Bali om att hans tidigare ledare, Stridshingsten Reinfeldt, sade såhär om våld och trakasserier mot oliktänkare och politiska dissidenter:

   ” Jag tar avstånd från alla former av våld och hot. Men vill gärna påpeka att de som lever på att driva upp ett vi- och dom-tänkande och ett i grunden hatfullt sätt att se på relationer mellan människor inte ska bli förvånade om sådant händer, sa Fredrik Reinfeldt.” Expressen, 15 sep, 2010.

   Heberleins blogg är föredömlig, både vad gäller innehåll, moderering, och format. Något att ta efter, särskilt för regimtrogna bloggar.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

 • Just det! Avhumaniserande är indoktrineringsmetod i psykologisk krigföring. Vi kan ogilla åsikter vi inte delar eller sympatiserar med. Men man kan inte hata, åsikter kan man bekämpa genom diskussion. Man kan inte hata människor med skiljaktiga åsikter, det skulle vara ociviliserat.
  Jag hatar illgärningar och brottsliga handlingar, som vissa människor utför. Man kan hata mångkriminella personer. Och så kan jag hata en och annan konkret person för eventuellt illdåd riktat mot mig eller nära.
  Exempel på avhumanisering: ”Fel folk” och ”rätt folk” så pratar maktmänniskor som vill hålla på med politiskt krig. I landet där jag fram till 39 års åldern bodde, likviderades ”fel folk”. Extremt många liv tillintetgjordes under Stalins tid.

 • Men hur många människor hatar(bryr sig) inte moderatledd politik om. Klyftorna växer rekordaktigt i Sverige. Arbetsförmedling läggs ner t.ex. Bostäder bara för rika människor (och invandrare )byggs. Aldrig aldrig en moderat ledd borgerlig regering för mig. Synd att V Jonas S är så svag. Läste att det gick en vänstervåg i världen nu t.o.m i USA. Därmed försvarar jag inte attacker på politiker. Det är tufft för pensionärer, sjuka, hemlösa.

  • Hej B. Hansson. Din kommentar är en del av problemet med debatten. At banta AF är inte att hata människor. AF är objektivt en gigantisk och dyr bureaukrati, som i många år inte har visat på några stora resultat. Frågan är om välfärden blir sämre om AF inte fans och den stora budgeten gick till annat? Klyftorna ökar. Ja, när vi tar emot 500.000 – 1.000.000 människor på kort tid, vil många heraf bli fattige – åtminstone tills de får et job. Tycker inte deres fattigdom på något sätt är uretvis. Ska bidragen höjes? Mvh. Jakob S

 • När yttrandefrihet sätts inom parentes med förutsättningen att man har rätt åsikt, då är det dags att bli rädd på riktigt. Vi befinner oss i ett läge där vi antingen får finna oss i att bli nernötta eller så mycket tydligt formulera ett ”den humana högerns manifest”.

  Jag konstaterar att KD backar i opinionen och tror bestämt att orsaken är att man inte följt upp som framgång med just ett tydligt och mycket uttalat budskap om vad man vill med framtiden. Visst kan man vinna på att vara den som inte begått dumheter, men man måste också visa vad man faktiskt ska göra.

  Yttrandefrihet och demokrati MÅSTE försvaras idag, för vi har tippat över i något som var menat att vara inkluderande men har blivit exkluderande. Och det är bråttom.

 • Tyvärr har vi låtit för många människor, att demonisera andra människors rätt till demokratin. De som själva ser sin självbild som den ”goda människan”. De har fått hållas och sprida sin uppfattning, alldeles för lättvindigt i Sverige. Tyvärr är det dessa som försvagar det demokratiska systemet och den viktiga sakpolitiska diskussionen. Sorgligt nog finns det alldeles för många av dessa människor bland både politiska partier, organisationer och media.

  “Den som alltid vet bäst lär sig aldrig något.“

 • Bästa Ann (och alla ni andra);

  Jag tror att man även bör se tidningsattacker och mordförsök
  som desperata handlingar, när DN och SS med svansar ser att deras
  förtalskampanjer genom åren felar sitt mål, oavsett hur frenetiskt de bedrivs.
  I stället för att betänka innebörden i detta, nämligen att folk börjat bli immuna
  mot sådan skit,lägger man på ännu ett kol i kampanjandet
  ända till mordförsöket eller mordet är ett faktum.

  Bara att hoppas att Hanif Bali och andra i skottlinjen vet att ta sig i vara…

Kommentera